Rovira (PP) diu que el Consell «vol catalanitzar» el País Valencià «amb el requisit lingüístic»

El diputat acusa la Generalitat de «regar» amb diners públics «entitats catalanistes» i omet que Las Provincias, el mitjà que ho denuncia, va rebre 1.187.000 € entre 2016 i 2019

per NLV

Política

El diputat de PP a les Corts Valencianes, José Antonio Rovira
El diputat de PP a les Corts Valencianes, José Antonio Rovira

El diputat de PP a les Corts Valencianes, José Antonio Rovira, ha assegurat que les intencions del Consell amb el requisit lingüístic són «per posar-se a tremolar» perquè el seu full de ruta és «catalanitzar» el País Valencià i «construir una nació a imatge del que es pretén a Catalunya».

En aquest sentit, en un comunicat, ha alertat que la «lletra xicoteta» del requisit lingüístic «l’elaborarà Compromís amb el permís de Puig». «Tenen un camí molt clar per catalanitzar la nostra terra», ha afirmat.

Rovira ha criticat que a partir del pròxim any «tots els funcionaris de qualsevol nivell de la Generalitat i de tots els ajuntaments hauran de tenir una titulació de valencià». Per això, ha garantit  que «una de les primeres coses que farà el PP» si governa és «derogar el requisit lingüístic». «Ho portarem en el nostre programa electoral per tal de permetre la continuïtat dels milers d'interins als quals el Botànic vol tirar al carrer», ha avançat, alhora que ha retret al Botànic que «no ha fet res en aquests sis anys i ara els vol enviar a l’atur». Segons ell, la nova llei de funció pública «no donarà cap solució a l'elevat nombre d'interins de l'administració valenciana».

Ha insistit que el País valencià «sempre ha estat bilingüe», però que el Botànic «vol convertir-lo en monolingüe» i ha asseverat que Compromís «té un full de ruta», el final del qual són «els Països Catalans».

El diputat popular ha censurat que la vicepresidenta de Consell, Mónica Oltra, defense «com a necessari que els metges tinguen una titulació de valencià per atendre els seus pacients», unes declaracions «aplaudides per entitats catalanistes com Acció Cultural del País Valencià, que ja parla del requisit valencià com un èxit».

 

Rovira acusa la Generalitat de «regar» amb diners públics «entitats catalanistes»

«No és estrany que, mentre els valencians abaixaven la persiana o nodrien les cues de l'atur i de la fam, el Consell regava les entitats catalanistes amb diners públics durant l'any de pandèmia», ha denunciat. En concret, fa referència a un article publicat a Las Provincias aquest diumenge que parla, entre d'altres, d’Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana, la Societat Coral El Micalet, La Fundació FULL i la Plaça del Llibre, la Fundació Bromera pel Foment de la Lectura, i inclou ajudes no només de la Generalitat Valenciana, sinó també de les diputacions, de la Generalitat de Catalunya i de l’Estat. 

Tanmateix, el diputat del PP, que repeteix la informació de Las Provincias, omet que aquest mateix periòdic conservador i anticatalanista i un altre de les mateixes característiques pertanyent al mateix grup (Vocento) i amb seu a Madrid, l’ABC, va rebre el 2019 (l’últim any del qual se n’han publicat dades) 518.000 euros només de la Generalitat Valenciana. I que, entre el 2016 i el 2019, la quantitat de diners de la Generalitat que ha anat a parar a aquest diari ascendeix a 1.187.000 euros.

Inversió publicitària de la Generalitat el 2019 en els primers 15 mitjans. No inclou emissores locals en el cas de les ràdios. En els mitjans escrits, inclou la publicitat en paper i en digital. Font: GVA

No va ser l’únic, ja que, si posem el focus en els mitjans més reaccionaris, dels 12 milions d’euros de publicitat institucional de la Generalitat repartits el 2019, El Mundo es va emportar 365.128 euros; la COPE, 346.370, i La Razón, 98.079.

Si l’ampliem, el focus, també hi apareixen com a grans beneficiaris de la inversió publicitària de la Generalitat el 2019 la cadena SER, que va rebre 767.615 euros; Levante-EMV, 597.305 euros ; Información, 571.448 euros; Mediterráneo; 417.069 euros; Onda Cero, 291.646 euros; El País, 281.874 euros; À Punt, 256.074 euros; El Diario, 170.062 euros; La Vanguardia, 111.528 euros; 20 Minutos, 111.528  euros, i Mediterráneo TV, 107. 850 euros.

Inversió publicitària de la Generalitat el 2019 en els 10 grups principals. Font: GVA
 

Per grups mediàtics, Premsa Ibérica (Información, Mediterráneo, Superdeporte, La 97.7, Levante TV, Informació TV) va liderar de manera destacada la llista, amb 1,7 milions d'euros entre la Generalitat i el sector públic. El va seguir la Cadena Ser, Vocento (Las Provincias i ABC) i Planeta (La Razón i Onda Cero).

Van rebre quantitats inferiors mitjans comarcals i també Diari La Veu (80.000 euros).

A més, cal recordar que la línia de subvencions per a mitjans en valencià del 2018 (no es va convocar ni el 2019 ni el 2020) ascendia en total a 2,4 milions d’euros (només per a premsa escrita i digital i ràdio). Tanmateix aquestes ajudes tenien un problema de base, ja que s’adreçaven per igual als mitjans redactats íntegrament en valencià i als redactats en castellà que anaven introduint progressivament la llengua autòctona o traduïen alguns continguts de manera automàtica.

Inversió publicitària de la Generalitat del 2016 al 2019. Font: GVA
 

Com a resultat, el grup Prensa Ibérica tornava a ser el més beneficiat d'aquesta línia de subvencions el 2018, a pesar que els seus continguts són sobretot en castellà (alguns traduïts automàticament). Només en l’última convocatòria del 2018 Levante-EMV, en la seua versió en paper i digital, es va emportar 131.000 euros. 

En canvi, DiariLaVeu, que tenia tots els continguts en valencià, s’havia de conformar amb 25.000 euros i el setmanari El Temps, amb 20.000 euros per l’edició digital i 8.800 euros per l’edició impresa.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací