S'inicia el procediment de declaració de Momument Natural de la Falla del Moraig

Es tracta d'un element geomorfològic singular situat al Poblenou de Benitatxell (la Marina Alta)

per NLV

Territori

Falla Moraig
Falla Moraig | GVA

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica inicia el procediment de declaració de Monument Natural de la Falla del Moraig, una figura jurídica que reforçarà la protecció d'aquest element geomorfològic d'11 milions d'anys que es troba al Poble Nou de Benitatxell (la Marina Alta).

L'obertura de l'expedient administratiu ja suposa en la pràctica la conservació preventiva de l'espai, ja que impedeix que es duga a terme qualsevol activitat que supose una transformació sensible de la realitat física i biològica, mentre dure el procediment.

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, ha valorat el patrimoni geològic del País Valencià «que té un excel·lent exemple de referència al Poble Nou de Benitatxell i que a partir d'ara comptarà amb un règim de protecció adaptat als reptes de conservació que necessita».

Mollà ha explicat que aquesta figura està emparada per la llei d'espais naturals protegits i compleix amb les necessitats de preservació i gestió racional d'aquesta mena de formacions.

L'àrea coneguda com la Falla del Moraig constitueix un element geomorfològic singular i està catalogat com a Lloc d'Interés Geològic per l'Institut Geològic i Miner espanyol. Destaca, especialment, una paret rocosa extraplomada que sobreïx del terreny on es poden observar amb claredat el pla de falla i les estries verticals provocades pel frec dels materials calcaris durant la seua formació.

La falla esmentada, també dita del Riu Blanc, és una fractura de l'escorça terrestre normal (amb desplaçament vertical) ocorreguda fa 11 milions d'anys, durant el Miocé Superior. Aquesta falla va afonar els materials calcaris i va formar la Cova dels Arcs.

Al llarg del temps, aquesta falla i cova s'ha vist sotmesa tant a l'acció de l'onatge com a la dissolució de l'aigua marina sobre la roca calcària, que n'ha erosionat el material, creant altres coves com la Cova del Moraig, amb elements propis dels sistemes càrstics com els espeleotermas. Dins d'aquesta última es pot trobar la principal descàrrega d'aigua dolça de l'aqüífer de Benissa (la Marina Alta), el Riu Blanc, que dona lloc a un intricat sistema de galeries.

Cal recordar que fa aproximadament un any la Conselleria també va declarar monument natural el Límit geològic K/T Capa Negra del municipi d'Agost (l'Alacantí).

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací