Els festivals musicals fien les edicions d'estiu al resultat positiu del concert pilot al Palau Sant Jordi

Promotors i festivals valencians donen suport a concerts com el de Barcelona per trobar «solucions a la crisi de la COVID» i agraeixen l'interès de Sanitat i Turisme

per ACN / NLV

Cultura

El públic del concert pilot de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi durant l'actuació, el 27 de març del 2021
El públic del concert pilot de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi durant l'actuació, el 27 de març del 2021 | Pere Francesch

El sector de la música en directe espera amb optimisme malgrat la «prudència» els resultats del concert pilot d'aquest dissabte al Sant Jordi. Una avaluació sanitària que descarte una ràtio de contagis superior al de la població que no hi va assistir obriria la porta a celebrar festivals d'estiu. Un primer pas al que caldria afegir-hi una tasca coordinada amb les administracions per impulsar nous protocols que els facen viables. El doctor de l'Hospital Germans Trias, Josep Maria Llibre, demana cautela però reconeix que un resultat favorable permetria pensar en actes «més grans», especialment si són exteriors. La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, avança que l'anàlisi de contagis permetrà abordar «el futur immediat dels festivals».

El concert pilot va seguir l'estela de l'assaig clínic a l'Apolo entre el Primavera Sound i l'Hospital Germans Trias, que buscava generar evidències científiques que la cancel·lació dels concerts era «injustificat» si s'aplicaven les mesures sanitàries adequades. La prova va confirmar que el concert no era un pol «súper transmissor» de COVID-19, en paraules del metge de l'Hospital Germans Trias, Josep Maria Llibre.

La iniciativa de dissabte passat, però, no es va plantejar com un assaig clínic, sinó com el primer concert real amb 5.000 persones des de l'inici de la pandèmia amb l'objectiu de testar els assistents per evitar contagis. «Va funcionar de meravella», celebra Llibre, que explica que els assistents han signat una autorització perquè puguen consultar la seua història clínica en dues setmanes per saber si hi ha hagut diagnosticats per COVID-19. A partir d'ací, es compararan els contagis amb els de la població general que no va assistir el concert. 
 
Si els resultats són bons, el doctor de l'Hospital Germans Trias veu amb bons ulls «seguir aquest camí» i pensar en fer actes més grans, «exteriors i amb artistes locals» fent cribratges previs o carnets de vacunació. «Cada vegada serà més senzill, la gent es podrà fer autotests o anar a una farmàcia de manera que arribi a l'esdeveniment ja amb el negatiu. Per què no», es pregunta retòricament en una entrevista a l'Agència. Per a Llibre, dissabte es va «plantar cara» a una pandèmia que ha aturat el món «amb les eines que hi ha ara», però es mostra convençut que els sistemes avançaran molt.

Una iniciativa pilot que va més enllà de la cultura

La consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa, també ha fet un balanç «més que positiu» del concert, a l'espera dels resultats concloents del dia 10 d'abril. «Tot fa pensar que no seran dolents emparant-se en altres estudis i projeccions, però hem d'esperar-los i treballar de manera rigorosa», ha dit. Una vegada es facen públics els resultats, el sector i el Departament de Cultura abordaran com afrontar el «futur immediat dels festivals». «Tant de bo això done prou rigor científic mèdic per extrapolar-ho, és l'esperança que tenim», ha insistit.

Ponsa també ha volgut posar en valor l'experiència «coordinada» d'uns festivals que, habitualment, competeixen per atraure públic i que l'han abandonat per «treballar junts per una mateixa causa». «Això és un factor positiu que ha unit el sector cultural», ha destacat. Alhora, també ha agraït el civisme i la voluntat del públic a l'hora de fer-se testos d'antígens abans del concert, una cosa «impensable» fins ara: «És una experiència per posar en valor si ens unim i anem a la una».

La consellera de Cultura també precisa que la iniciativa pionera serà útil a molts nivells, «per a la indústria de la música,  per a la cultura en general, però també per molts altres sectors». De fet, França, Dinamarca i Holanda estan impulsant iniciatives similars.

Mentrestant, i encara sorpresos per l'impacte mundial del concert, festivals com el Vida, el Canet Rock i el Cruïlla o promotores com The Project continuen treballant en grans esdeveniments massius aquest estiu, malgrat la cancel·lació de certàmens com el Primavera Sound o el Sónar. 

Els promotors valencians defensen l'assistència a l'esdeveniment i agraeixen l'interès de Sanitat i Turisme 

Promotors, festivals, mànagers i sales de música del País Valencià han expressat el seu suport a la realització d'estudis científics «contrastats» que permeten avançar en «solucionar la crisi sanitària de la COVID».

Per això, representants valencians de la indústria musical, el turisme i la sanitat van assistir dissabte passat al concert de Love of Lesbian, que va actuar davant de 5.000 persones al Palau Sant Jordi.

En un comunicat, expliquen que l'Associació de Promotors Musicals (MusicaProCV) i Turisme Comunitat Valenciana van organitzar aquesta delegació professional en col·laboració amb les associacions Promfest (Associació de Promotors de Festivals) i Profest (Associació de Promotors de grans Festivals) per participar en aquest assaig (concert-estudi). La finalitat és «obrir les portes a un calendari de proves que puguen demostrar protocols sanitaris que permeten el retorn a l'activitat dels grans esdeveniments a mitjà termini».

En aquest sentit, recalquen que des que va esclatar la pandèmia el març del 2020, aquest concert-assaig ha estat «un dels moments més importants en què els diferents sectors estan tractant de col·laborar conjuntament per explorar possibilitats que obrin les portes a l'organització de concerts de mitjà format amb total garantia sanitària».

Per aquesta raó, festivals valencians de referència com el Rototom Sunsplash, Music Port Fest, Big Sound, Nits al Carme, Arenal Sound Festival, Festival de les Arts, FIB, Montgorock, Love to Rock, entre d'altres, així com les principals empreses promotores de el sector de la música en directe hi van acudir en qualitat de professionals juntament amb representants de Turisme i la Conselleria de Sanitat.

«Conèixer directament el dispositiu»

L'objectiu era «conèixer directament tot el dispositiu sanitari i els protocols implementats per al desenvolupament d'aquest concert que ha permès a Barcelona convertir-se en un referent mundial en el disseny, execució i avaluació de protocols d'accés per a esdeveniments amb caràcter científic». Afegeixen que el concert es va celebrar sota la consideració d'un Estudi Observacional supervisat en tot moment per un ampli equip professional format per sanitaris especialitzats, a més d'experts en l'organització d'esdeveniments.

La delegació que va assistir forma part del grup de treball que el sector valencià de la música en directe ha presentat a la Conselleria de Salut Pública per analitzar totes les eines i protocols que es poden desenvolupar en els esdeveniments musicals i culturals, amb les màximes garanties de seguretat. Així mateix, destaquen «la implicació dels departaments de Sanitat i Turisme en aquesta iniciativa i el seu interès per conèixer els detalls de l'esdeveniment i les seves possibles aplicacions en la reactivació de l'activitat cultural al País Valencià».

Durant la visita a el concert, el comitè organitzador dels Festivals per la Cultura Segura, al costat de l'equip d'experts encarregat de l'assessorament científic de l'esdeveniment, pertanyents a l'Hospital Germans Trias i Pujol i la Fundació Lluita contra la Sida, van explicar tots els protocols i eines utilitzades en aquest assaig per avaluar la seguretat sanitària de el públic.

Finalment, recorden que la indústria valenciana de la música en directe està pendent d'una trobada amb els responsables de la Conselleria de Sanitat per avançar en la desescalada del sector.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací