Les societats musicals, declarades Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial

per EP / NLV

Cultura

Les societats musicals, declarades Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial
Les societats musicals, declarades Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial

El Consell de Ministres, a proposta del ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, ha declarat les Societats Musicals valencianes Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial.

Segons ha assenyalat el Govern espanyol, les Societats Musicals del País Valencià «conformen un extraordinari fenomen associatiu present en el territori valencià que genera al seu voltant espais de relació intergeneracional».

Rodríguez Uribes es va comprometre a proposar les bandes de música valencianes com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial en la trobada amb la Federació de Societats Musicals Valencianes mantingut a València el juny del 2020. Aquest compromís va quedar confirmat el passat 21 de març en la visita del ministre a Llíria, Ciutat Creativa en la categoria de Música per la UNESCO, Ciutat de la Música.

L'executiu espanyol ha assenyalat que les bandes de música, els seus centres educatius i les Societats Musicals que les sustenten «representen una aportació importantíssima al món rural, atès que són una porta oberta a la cultura, l'educació i la creativitat per a població».

Des dels seus orígens fins a l'actualitat, la música de banda troba al País Valencià «la seua màxima expressió, diversitat i grau de desenvolupament»  i «influeix a la resta de l'Estat i fins i tot a nivell internacional».

A més, destaca que el «creixent protagonisme» de les dones en les Societats Musicals valencianes és «un dels canvis que millor il·lustra el procés d'adaptació per consolidar la perspectiva de gènere».

Les Societats Musicals suposen un recurs per al desenvolupament local, tant a través del turisme com de les indústries culturals i altres elements materials imprescindibles per al seu desenvolupament. A més, els recursos que generen reverteixen directament al territori valencià.

En l'actualitat hi ha registrades un total de 550 Societats Musicals federades, amb més de 1.100 bandes de música, més de 43.000 músics, 60.000 alumnes, més de 200.000 socis, 600 centres educatius (400 escoles de música i 170 escoles d'educands i 30 centres autoritzats), la qual cosa representa més de 5.000 professors.

La Llei 10/2015, de 26 de maig, per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial estableix que correspon al Ministeri de Cultura i Esport, en col·laboració amb les Comunitats Autònomes, la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial mitjançant la Declaració de Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, a més de regular el procediment de declaració.

Després de conéixer la declaració, la presidenta de la Federació de Societats Musicals (FSMCV), Daniela González, ha donat l'enhorabona a cadascuna de les 550 societats musicals que componen l'entitat i a tots els integrants d'aquest col·lectiu «per haver assolit, després de molts esforços, el reconeixement que mereixen».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací