La Filmoteca culmina el cicle d'Eric Rohmer amb la tetralogia «Els contes de les quatre estacions»

«Conte de primavera», la primera pel·lícula del cicle, es projecta aquest dimecres a les 18 hores

per NLV

Cultura

Fotograma de 'Conte de primavera'd'Eric Rohmer
Fotograma de 'Conte de primavera'd'Eric Rohmer | IVC

El Institut Valencià de Cultura (IVC ) culmina a la Filmoteca de València l'extens cicle commemoratiu del naixement d'Eric Rohmer (1920-2010) amb la projecció durant el mes d'abril de les quatre pel·lícules de la cèlebre tetralogia Els contes de les quatre estacions, rodada pel cineasta francés en la dècada dels noranta.

Després de la sèrie dels Sis contes morals dels anys seixanta i els sis films de Comèdies i proverbis dels huitanta, el veterà director de la Nouvelle Vague va dirigir en els noranta quatre pel·lícules que transcorren en cadascuna de les estacions per a tornar a reflexionar sobre qüestions com la naturalesa de l'amor, l'amistat, la fidelitat, la seducció o el desig.

«En aquesta sèrie, el temps i el paisatge de cada estació funcionen quasi com un personatge i determinen el to i l'enfocament de la narració de cadascun d'aquests contes», explica l'organisme cultural en un comunicat.

La Filmoteca inicia aquest dimecres 31 de març, a les 18 hores, les projeccions de la sèrie amb Conte de primavera (1990), protagonitzada per Anne Teyssèdre, Hugues Quester, Florence Darel i Eloïse Bennett.

En aquest primer capítol, Rohmer conta una història d'enrevessats conflictes amorosos amb la seua habitual senzillesa estilística: una jove professora de filosofia rep la invitació d'una amiga per passar un cap de setmana al camp. També hi va el seu pare amb el seu jove amant. Per determinades circumstàncies, la professora i el pare de la seua amiga es queden a soles.

El dimecres 7 d'abril i el dissabte 10 d'abril, a les 18 hores, s'hi projectarà Conte d'hivern (1991), segon capítol de la sèrie que va obtindre el Premi del Jurat i el Premi Internacional de la Crítica FIPRESCI al Festival de Cinema de Berlín. Protagonitzada per Charlotte Very, Frederic van den Driessche, Michel Voletti, Herve Furic i Ava Loraschi, la pel·lícula narra una història de desitjos frustrats i desacords amorosos ambientada en Nadal, però que paradoxalment gira entorn al record d'un dia d'estiu.

El dimarts 13 d'abril i el divendres 16 d'abril, també a la mateixa hora, s'hi passarà Conte d'estiu (1995), una història de romanços estiuencs protagonitzada per Amand Langlet, Melvil Poupaud, Gwenaëlle Simon i Aurélia Nolin. En aquest film, el jove Gaspard viatja a la costa de Bretanya per a trobar-se amb la xica de la qual està enamorat. Però, mentre l'espera, coneix dues joves: una atractiva bruna que li suggereix nous rumbs al seu cor i Margot, amb la qual estableix una profunda amistat.

Finalment,  el dijous 29 d'abril i el dissabte 1 de maig, a les 18 hores, es podrà veure Conte de tardor (1998), últim lliurament d'Els contes de les quatre estacions. Premiada amb el millor guió en el Festival de Venècia, la pel·lícula està protagonitzada per Béatrice Romand, Marie Rivière, Didier Sandre i Alain Libolt.

El capítol final de la tetralogia està ambientat a la Provença i narra la història de Magali, una viticultora vídua de 45 anys que s'ha quedat sola a la seua casa de camp després que els fills s'independitzaren. La seua amiga Isabelle està decidida a trobar-li marit a través d'un anunci en un periòdic local.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací