Artistes Visuals denuncia que les ajudes al sector són «inaccessibles»

«La immensa majoria de persones d'aquest sector estan condemnades a viure en la precarietat», asseguren

per EP / NLV

Cultura

Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló (AVVAC) ha manifestat la seua «més enèrgica protesta» per les «inaccessibles» ajudes que s'aproven en diferents àmbits oficials i que, «en la pràctica, no poden obtindre les persones més necessitades en l'àmbit de les arts visuals», un sector en el qual «la immensa majoria de persones estan condemnades a viure en la precarietat, com demostren tots els estudis sobre la nostra situació».

Les ajudes, ha afirmat, «indueixen a la frustració, ja que no tenen en compte la situació real de les persones que es dediquen a les arts visuals». L'associació ha lamentat que «una gran majoria no pot donar-se d'alta en el RETA com a autònoms, ja que els seus ingressos no arriben al Salari Mínim Interprofessional (SMI) i aquest sistema no recull les seues especificitats, com sí que es fa per exemple amb el Règim Especial Agrari», ha precisat en un comunicat.

En aquest sentit, l'entitat ha recordat que «estar registrat com a autònom sol ser requisit en totes aquestes suposades ajudes», la qual cosa «en fa impossible l'accés tot i ser artistes visuals professionals».

«Ens resulta sorprenent que a hores d'ara l'Estat no s'haja adonat que existeix una professió d'artista visual, ja que no existeix un epígraf específic en Hisenda per a aquesta professió», ha postil·lat.

Com a conseqüència, els artistes viuen «una forta situació de precarietat, sense accés a prestacions socials o de desocupació que depenen d'unes cotitzacions impossibles per a aquest sector», ha denunciat. L'associació ha posat el focus també en què «no existeix el reconeixement de malalties professionals».

«Tot això forma un quadre medieval intolerable per a un estat democràtic modern que passa desapercebut per als responsables que haurien de transformar aquesta situació indigna i inacceptable», ha assenyalat.

L'associació considera que «la Conselleria i, sobretot el Ministeri de Cultura, haurien de deixar d'anunciar que ningú queda desatés i afrontar d'una vegada aquest lamentable estat de coses». «Els responsables amb capacitat d'impulsar canvis reals haurien d'abordar solucions més efectives i menys propagandístiques i impulsar els canvis necessaris sobretot en l'àmbit laboral, fiscal i de seguretat social, i normalitzar la situació», ha afegit.

En aquest sentit, l'entitat ha treballat en un conjunt de propostes al costat de la Unió d'Artistes Contemporanis d'Espanya (UNIÓ AC) per al desenvolupament de reformes legislatives que facen possible un Estatut de l'Artista Visual, que possibilite que totes aquelles persones dedicades a les Arts Visuals puguen viure i treballar en condicions de dignitat i respecte cap a la professió.

«Recordem que som les i els productors els que alimentem una immensa maquinària que va des del contingut de museus fins a la representació en biennals internacionals». Tanmateix, aquests esdeveniments «amaguen la situació real dels treballadors que fan possible tota aquesta estructura», ha afirmat.

L'associació ha subratllat que «l'accés a l'art és un dret humà reconegut per tota mena de declaracions i en tots els estaments internacionals, com l'ONU-UNESCO, UE o, fins i tot, en la Declaració Universal de Drets Humans, que possibilita que la ciutadania puga desenvolupar-se íntegrament i intel·lectual, i obtinga així una capacitat d'anàlisi crítica».

«Des d'AVVAC estem disposats a continuar mobilitzant-nos i fent propostes que dinamitzen els canvis fins a aconseguir superar tots els obstacles que ens situen com la més precària baula d'aquesta cadena», ha conclòs.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací