Acció artística contra l'assetjament en l'àmbit universitari a la UPV

El col·lectiu ArteyActivismoFem visibilitza les experiències de l'alumnat des d'una perspectiva crítica i de rebuig

per NLV

Societat, Cultura

Acció artística contra l'assetjament en l'àmbit universitari a la UPV
Acció artística contra l'assetjament en l'àmbit universitari a la UPV

Aquest dilluns s'ha presentat al Campus de la Universitat Politècnica de València (UPV) l'acció artística #AcosoTambienEs. Una acció durant la qual s'ha intervingut a l'espai públic de campus, sobretot l'Àgora i les rodalies de la Facultat de Belles Arts, mitjançant cartells i altres objectes. Aquesta campanya d'artivisme té l'objectiu de donar visibilitat al greu problema de l'assetjament, especialment en l'àmbit universitari. La campanya denuncia situacions d'assetjament normalitzades, malgrat que no haurien de ser acceptades socialment. A més, l'assetjament sovint implica desequilibris de poder real entre dones i homes, així com falta d'acceptació de la diversitat de gènere i identitat.

El projecte #AcosoTambienEs parteix d'una sèrie de preguntes plantejades pel col·lectiu ArteyActivismoFem a l'alumnat i al personal de la UPV de les quals s'extrauen les frases que figuren als cartells. El qüestionari previ i anònim fomenta la participació. Per tant, primer es recullen els testimonis del personal universitari sobre l'assetjament i a partir d'aquests s'elaboren els pòsters i imatges.

ArteyActivismoFem és un col·lectiu format a la UPV el 2017 per l'artista i comissària Mau Monleón Pradas, qui és també professora de l'assignatura del màster en producció artística «Art i activisme en l'esfera pública». ArteyActivismoFem està format per huit artistes internacionals: Dasa Geiger, Milaniza Montalvo García, Esti Taboada, Lucía Ginés, Naiara F. Cantero, Javier Stoica, Gabriela Rivera Estel i la mateixa Mau Monleón. L'acció s'ha realitzat amb la col·laboració de la plataforma ACVG.

El col·lectiu ha dissenyat 10 cartells sobre l'assetjament des de diferents punts de vista. Així mateix, s'han dissenyat samarretes, adhesius i xapes que reforcen la campanya de sensibilització artística en diferents espais i entorns.

En l'acció d'aquest dilluns, estudiants i professors han escrit sobre diversos cartells en blanc, per contribuir amb nous testimonis.

Les fotografies i vídeos que s'hi han dut a terme formaran part d'una posterior exposició al costat de 20 accions més, ja que aquesta és la número 21 des que es va iniciar el projecte de sensibilització en què se situa l'acció.

Es tracta d'una proposta d'intervencions artístiques per al projecte I + D + I «Sensibilització en igualtat de gènere i diversitat sexual mitjançant intervencions artístiques en contextos universitaris», que coordina la professora Amparo Alonso Sanz.

La intervenció es pot seguir a través de les xarxes socials: instagram, facebook i twitter (@Colectivoartey1).

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací