PSPV i Vox voten a Burjassot en contra de recuperar la Ruta Estellés

La moció de Compromís per restaurar i protegir l'itinerari que recorda el poeta ha estat rebutjada

per NLV

Política

Escultura de Vicent Andrés Estellés a Burjassot
Escultura de Vicent Andrés Estellés a Burjassot

Aquest dimarts, el ple de l’Ajuntament de Burjassot (l’Horta Nord) ha desestimat la moció de Compromís per recuperar i protegir la Ruta Estellés amb els vots en contra de PSPV i Vox, i l’abstenció de PP i Ciutadans. 

Compromís va presentar la moció fa un mes, després d’insistir de manera reiterada en cada ple des fa dos anys que calia restaurar aquesta ruta que recorda Vicent Andrés Estellés des del 2012. Un itinerari literari i interactiu per aquells indrets del nucli urbà i de l’horta que va descriure en els seus poemes: el Pouet, el mercat, el carrer Mendizábal, el forn de la família, el pati de Sant Roc…, a través de taulells ceràmics. 

A principis de març, l’Associació Cultural Bassot denunciava en un comunicat «el deteriorament que des de fa anys està patint la Ruta Estellés», tant pel que fa als panells ceràmics com a les plaques amb codi QR i imatge del poeta en les 26 estacions del recorregut. 

Enguany, l’associació, per commemorar l'aniversari de la mort del poeta, el 27 de març, ha penjat pel poble llenços, cartells i taulons amb fragments de la seua obra.

Arran d’aquest homenatge, l’alcalde de la vila, Rafael García, del PSPV, assegurava en una entrevista concedida a À Punt que l’ajuntament estava duent a terme la restauració de la Ruta Estellés. Tanmateix, tot seguit el grup socialista i Vox han rebutjat la moció de Compromís que instava el consistori a actuar-hi de manera immediata. 

La portaveu de Compromís a l’Ajuntament, Lluna Àrias, ha dit en unes declaracions a Nosaltres La Veu que «no té cap sentit que un partit que està governant Burjassot amb majoria absoluta i que hauríem d’adscriure a l’esquerra i al progressisme vote en contra d’aquesta moció just en la setmana en què commemoren l’aniversari de la mort del poeta».

Àrias ha insistit que «l’alcalde diu que està fent la restauració, però nosaltres encara no hem vist res i ja portem dos anys reclamant que es faça». A més, ha afegit: «Que el PSOE haja votat en contra de la nostra moció, junt amb Vox, demostra que tenen molt poca sensibilitat cap a Estellés. N’han tingut més el PP i Ciudadanos, que almenys s’han abstingut». 

D’altra banda, la regidora de Compromís també ha volgut destacar que en un dels actes vandàlics que pateix habitualment l’estàtua d’Estellés que hi ha davant de la Casa de la Vila fa dos anys van desaparèixer els llibres sobre els quals escriu el poeta. «Des de llavors hem demanat de manera reiterada que es reposen al seu lloc i, malgrat que ens van dir que ja estaven encarregats fa un any, a hores d’ara encara no s’han col·locat», ha assegurat.

Els dirigents del PSPV de Burjassot «sempre tenen la mateixa dinàmica: posar bona cara quan els preguntem pels temes vinculats a la nostra llengua i a la nostra cultura, quan, en realitat, els produeix urticària tot allò que tinga a veure amb Estellés», ha explicat. «Perquè el PSOE del poble té la “E” més gran de tot el País Valencià», ha reblat. «Menyspreen constantment la figura d’Estellés, la més important que tenim per la seua rellevància cultural», ha afirmat.

Àrias ha assenyalat que, a més de la ruta literària i de les estàtues, hi ha un altre qüestió molt important, ja que l’ajuntament va comprar en la legislatura anterior, quan Compromís formava part del govern municipal, el llegat documental d’Estellés. Tanmateix, «el consistori ha sigut incapaç d’organitzar cap exposició temporal amb l’excusa de la manca de catalogació i digitalització del material», ha dit.

«Per tant, aquesta actitud no és puntual, sinó que es deu al fet que el govern socialista de Burjassot és refractari a tot allò relacionat amb el valencià, amb Estellés i, més encara, amb Guillem Agulló», ha asseverat.

Per a concloure, la regidora de Compromís ha apuntat la importància de la Ruta Estellés en aquesta època de pandèmia, «atès que és un itinerari a l’aire lliure que es pot fer respectant les mesures sanitàries i portaria al nostre municipi els visitants que necessitem ara que el comerç i la restauració ho estan passant tan malament».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací