Solano & Tur proven d'inventar paraules amb més pena que glòria

L'actor i el periodista «parlen per no callar» de tot el que pots imaginar i un poc més en el nou capítol del seu podcast

per NLV

Societat

Solano & Tur
Solano & Tur

L’actor i dramaturg Ximo Solano i el periodista i escriptor Joan Tur han titulat «Shakespeare i un jersei ‘esfilagarxat’ (quan un J. Tur vol crear polèmica)» el capítol d'aquest dijous del seu programa d’improvisació en valencià. Un nou capítol que publicaran a les 21 hores en diverses plataformes.

En aquest nou lliurament, es pregunten si Ximo acudeix a l'enregistrament vestit de manera apropiada. I reflexionen sobre  «ser o no ser, i les contradiccions que manen sobre la nostra vida». Tanmateix, els serveix «el seu jersei ‘desfilagarxat’ per parlar de les paraules, de Shakespeare», i recuperen «un antic meló» i parlen «del Bard d’Avon i de les paraules inventades» i proven «d’inventar-ne amb més pena que glòria».

Per això llancen una qüestió: «Quantes paraules useu en el vostre dia a dia?» I proposen una nova aplicació per comptar paraules. Una proposta que els porta a parlar de «les pronuncies de les paraules i dels barbarismes i dels registres de la vida i de la llengua i com els usem». Encara van més enllà i «un desconegut anomenat J.Tur» planteja una polèmica sobre l’ús de la llengua que no sabem on els portarà. També obrin la cotxera on fan el programa com a sala d’exposicions.

I hi ha més preguntes: «Per què els actors murmuren tant?» Així, doncs, han de parlar de les convencions en el discurs del cinema i el dogma i els dobladors i més coses. Tampoc no s'obliden dels «castellanismes que va i no ho són», ni de Cañizares, l’arquebisbe, i les seues ordres a feligresos i altres rectors. «Estem adoctrinats. Ho deixem així», diuen. 

El podcast d'aquest dijous conclou  amb «l’epifania de Ximo; quan va saber que volia ser actor». I acaben descansats «enviant a fer la mà a...»

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací