La Roqueta serà el «gran símbol cultural» de València

L'Ajuntament traslladarà a les plantes superiors tots els serveis i recursos culturals municipals

per NLV

Cultura

La Roqueta serà el «gran símbol cultural» de València
La Roqueta serà el «gran símbol cultural» de València | Ajuntament de Valéncia

El conjunt de Sant Vicent de la Roqueta serà «el gran símbol cultural» de la ciutat de València, ja que albergarà una zona d'exposició i d'interpretació de la seua història, una àrea de recepció del pelegrí i una sala multiusos per al desenvolupament d'activitats culturals. A més, a les plantes superiors se centralitzaran tots els serveis i recursos culturals municipals.

Així ho han anunciat aquesta setmana l'alcalde de València, Joan Ribó, i els vicealcaldes, Sandra Gómez i Sergi Campillo, en la presentació en roda de premsa dels usos del monestir, catalogat com a Bé d'Interés Cultural (BIC) i Monument Històric Artístic de caràcter Nacional (MHAN), aprovats per la Junta de Govern.

Sobre aquest tema, Ribó ha ressaltat que després d'analitzar les múltiples propostes, com ara acollir la seu l'Acadèmia Valenciana de la Llengua o de l'Acadèmia de la Música Valenciana, l'equip de Govern s'ha decantat per convertir la Roqueta en «un gran centre cultural» en homenatge al patró de la ciutat i per aprofitar totes les possibilitats que ofereix per a desenvolupar activitats culturals. Una opció que permet alliberar espai a la casa consistorial per dedicar-lo a altres usos que hauran d'aprovar-se.

«Situar tota la cultura de València en aquest espai té un simbolisme especial per a la ciutat perquè aquest monestir està dedicat al seu patró i, encara que no siguem creients de missa diària, nosaltres respectem profundament els costums i els elements culturals i religiosos, i ho volem demostrar amb fets, no amb paraules com s'havia fet fins al 2015», ha postil·lat.

El conjunt s'alça sobre una parcel·la de 1.851,02 m² amb una edificació en planta de 1.207,14 m² encara que la superfície construïda utilitzable és de 3.034,24 m². Fins ara l'Ajuntament ha invertit uns 3 milions en les obres de consolidació estructural i ara se'n destinaran 1,5 per a les obres d'adaptació una vegada definits ja els seus usos.

Sobre aquest tema, la vicealcaldessa Sandra Gómez ha explicat que a la planta baixa s'habilitarà una zona d'exposició de les restes arqueològiques trobades en els treballs d'excavació i de la història del monestir i de l'església perquè «no es perden en arxius i el conjunt i el que significa siga visible». «Nosaltres sempre volem evitar el 'rehabilitar, conservar i tancar', i apostem per obrir els edificis històrics perquè els gaudisca tota la ciutadania amb espais útils i plens de vida», ha recalcat.

Així mateix, es reserva un espai per a la producció i gestió cultural obert al públic amb l'objectiu que siga una «referència» per a la ciutat i s'aprofitarà també el claustre per programar activitats. Finalment, se cedirà una part per a ús de l'Associació Vicentina de recepció del pelegrí. 

A més, a la primera planta es traslladaran els serveis de Patrimoni i Cultura Festiva, i es deixarà un espai comú per al teletreball i reunions,i, a la segona, s'instal·laran els de serveis de Recursos Culturals i Acció Cultural, que ara estan repartits en dependències del carrer de Sant Francesc i de la Casa Consistorial.

Reurbanització de l'entorn 

Gómez ha destacat que ja s'ha començat a treballar en la reurbanització de l'entorn perquè l'actual accés pel carrer de sant Vicent és a través d'una vorera «molt estreta». Les obres, que ja estan pressupostades i s'està preparant la seua licitació, permetran «ampliar les voreres i la connexió amb el carril bici» amb l'objectiu de dotar-lo d'un accés «ample, digne i segur». «Anem bé de temps perquè s'executaran mentre es fan les obres d'adequació del conjunt», ha garantit.

Per la seua part, Sergi Campillo ha explicat que aquesta reconversió de la Roqueta en el gran centre cultural permetrà «alliberar espai» a la Casa Consistorial i en les seues dependències de Tabacalera, que ja tenen problemes per a acollir nous funcionaris.

Així, es redactarà un pla director per a reorganitzar els espais de l'Ajuntament. En concret, el servei de Patrimoni disposarà de 208 m², Cultura Festiva 262 m², Recursos Culturals 92 m², i Acció Cultural 140 m².

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací