La UE no assoleix al març l'objectiu de vacunar el 80% de la població de més de 80 anys i personal sanitari

L'OMS veu «inacceptablement lent» el ritme de vacunació a Europa

per ACN / NLV

Societat

La UE tanca el març lluny d'assolir l'objectiu de vacunar el 80% de la població de més de 80 anys i personal sanitari
La UE tanca el març lluny d'assolir l'objectiu de vacunar el 80% de la població de més de 80 anys i personal sanitari

La Unió Europea tanca el mes de març lluny d'haver assolit l'objectiu de vacunar el 80% de la població de més de 80 anys i del personal sanitari. Segons dades del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seues sigles en anglès), només el 27,4% dels majors de 80 anys estan ja completament vacunats, lluny de l'objectiu que l'executiu comunitari es va fixar al gener. La xifra de majors de 80 anys que ha rebut la primera dosi de la vacuna és del 56,7%. Segons les dades de l'ECDC, només Finlàndia, Irlanda, Malta i Suècia han superat el 80% de vacunació en aquest grup, mentre Portugal i Dinamarca estan a punt d'arribar a aquesta xifra. L'estat espanyol no ha facilitat les dades a l'ECDC, però no ha assolit l'objectiu. 

Pel que fa al personal sanitari, l'ECDC té menys informació perquè només 13 estats han enviat les dades. En el conjunt de la Unió Europea, s'ha vacunat el 47% del personal sanitari i el 61% ha rebut la primera dosi. 

La campanya de vacunació a la Unió Europea està marcada pel retard en l'entrega de les dosis d'AstraZeneca, la vacuna en la qual la Comissió Europea havia planejat basar la vacunació al bloc comunitari. En el primer trimestre s'esperava que la companyia entregara 100 milions de dosis i finalment la xifra no ha arribat als 30 milions. La disputa amb AstraZeneca ha fet que l'executiu comunitari reforce ara l'aposta pel vaccí de Pfizer. 

Segons ha informat la Comissió Europea, a finals d'aquesta setmana han arribat als estats membre 107 milions de dosis. La xifra prevista inicialment era de 160 milions. Per companyies, Pfizer i Moderna han entregat 67,5 i 9,8 milions, la xifra que tenien compromesa. Per la seua banda, AstraZeneca ha entregat 29,7 milions, menys d'un terç del que s'havia compromès a entregar.

L'OMS reclama mantindre les restriccions per «compensar» els «retards en el calendari»

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) veu «inacceptablement lent» el ritme de vacunació contra la COVID-19 a Europa. En un comunicat, el departament europeu de l'OMS lamenta els «retards en el calendari» i insta les autoritats a mantindre les mesures sanitàries i de distància social per «compensar la baixa cobertura per les vacunes». «Siguem clars, hem d'accelerar el procés amb l'augment de la producció, la reducció de les barreres per administrar les vacunes i utilitzar cadascun dels vials que hi ha emmagatzemats», diu el director per a Europa de l'OMS, Hans Kluge. 

«El risc d'una falsa seguretat per la vacunació entre les autoritats i la població és considerable», alerta Kluge. 

D'altra banda, el director per a Europa de l'OMS subratlla que tots els països europeus rics estan vacunant, mentre que el 80% dels països europeus d'ingressos mitjans ho estan fent i la xifra es redueix fins al 60% en el cas dels de baixos ingressos.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací