L'Alcúdia reclama el tancament de Cofrents

L'Ajuntament sol·licitarà al Govern espanyol que comence el desmantellament de la central de Cofrents

per NLV

Territori

L'Alcúdia pel tancament de Cofrents
L'Alcúdia pel tancament de Cofrents

El plenari celebrat aquest dimecres a l’Ajuntament de l’Alcúdia (la Ribera Alta) va aprovar, amb el vot en contra del Partit Popular, sol·licitar al Govern Central de l’Estat Espanyol que, en compliment de l’acord de les Corts Valencianes, reconsidere la renovació de la llicència de la Central Nuclear de Cofrents i, després de 37 anys de funcionament, procedisca al cessament de les seues activitats.

Vero Roig, portaveu del grup municipal de Compromís ha explicat que la central de Cofrents va començar a funcionar el 1984, pel que ara porta 37 anys en funcionament. El 2011 es va prorrogar la llicència de funcionament per a 10 anys més. «Ara el Govern acaba de decidir la pròrroga fins al 2030, que arribarà als 46 anys de funcionament, un període molt superior a la mitjana de tancament de les centrals nuclears europees que l'Agència Internacional de l'Energia situa en els 25 anys», ha assenyalat.

La central de Cofrents, va continuar la regidora, «es troba a tan sols 45 km en línia recta de l’Alcúdia i a 65 km de la ciutat de València. El Govern li va concedir la llicència d'explotació per a 10 anys més el dia anterior al terratrèmol i tsunami del Japó que va causar l’accident de Fukushima».

A més, «utilitza l'aigua del Xúquer per a refrigerar-se, escalfant l'aigua que retorna al riu i evaporant uns 21 hm3 anualment, i està construïda sobre una zona sísmica que ha provocat terratrèmols de grau 6. A més a més, allí conflueixen el Xúquer i el Cabriol, dos rius generadors d'inundacions que aigües amunt tenen els pantans d'Alarcón i Contreras», ha continuat.

Roig ha afegit: «Cal dir que les centrals nuclears antigues són les més perilloses, tal com es va demostrar en el cas de Fukushima, la més antiga del Japó. La central nuclear de Cofrents és una central vella, amb múltiples problemes de corrosió i mal funcionament repetits de parts principals de les seues instal·lacions. Entre els seus perills tenim el risc de contaminació radioactiva de l'abastiment de més de 2 milions de persones de València i la seua àrea metropolitana, fins a incloure Sagunt, i de les més de 200.000 persones de la Ribera que beuen del Riu Xúquer. També el risc de contaminació radioactiva de les terres de regadiu de desenes de milers d'hectàrees dependents de la Sèquia Reial del Xúquer i del canal Xúquer-Túria».

Les Corts Valencianes demanaren el tancament i desmantellament de la Central Nuclear de Cofrents quan finalitzara l’actual període de pròrroga de funcionament, en març del 2021, elaborant i posant en funcionament un Pla d’Energies Renovables que permeta la substitució gradual d’unes energies per altres. L’Ajuntament de l’Alcúdia ha aprovat distints acords d’oposició a la central nuclear de Cofrents en distintes legislatures, al 2008, 2011, 2017 i 2019.

La moció, a més de demanar el tancament de Cofrents, sol·licita al Govern espanyol «que comence el desmantellament de la instal·lació durant aquest mateix any, per a continuar donant llocs de treball a la població local».

Igualment sol·licita al Govern valencià «que demane al Govern espanyol el compliment dels acords aprovats per les Corts Valencianes, demanant el tancament el 2021 de la CN de Cofrents, i l’aposta per un altre model energètic més segur i sostenible».

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací