El Consell d'Europa reclama «accions immediates» per garantir l'ús del català en processos judicials

Un informe lamenta que l'estat espanyol no haja fet «cap progrés» per resoldre «l'escàs» ús de les llengües cooficials en justícia

per ACN / NLV

Llengua

El Consell d'Europa | ACN
El Consell d'Europa | ACN

El Consell d'Europa torna a reclamar a l'estat espanyol que prenga «accions legislatives immediates» per garantir l'ús de les llengües cooficials en processos judicials. En l'informe que avalua la protecció a l'Estat de llengües regionals i minoritàries, el consell d'experts de la Carta Europea de Llengües Regionals i Minoritàries apunta a «l'escàs» ús del català en processos judicials perquè els jutges utilitzen majoritàriament el castellà. «Això provoca un ús molt menor de les llengües minoritàries als tribunals», diu el document en què els experts demanen esmenar el marc legal perquè «quede clar» que les autoritats judicials, civils i administratives poden fer ús de la llengua cooficial si ho demana una de les parts. 

«No s'ha fet cap progrés en aquest sentit», lamenten els experts en l'informe que avalua la protecció de les llengües minoritàries a l'estat espanyol i fa recomanacions per a cadascuna d'elles en funció del territori. 

Pel que fa al català a Catalunya, els experts lamenten no haver rebut per part de l'Estat «prou informació» sobre el seu ús en l'administració pública com per poder-ne fer una avaluació. 

En el cas del País Valencià, els experts reclamen fer que la llengua estiga «disponible en tots els nivells de l'educació» i  recomanen un model d'immersió lingüística que incremente «la proporció d'ensenyament en valencià». 

Sobre la situació a l'Aragó, els experts demanen incloure el terme «català» a l'Estatut d'Autonomia i constaten una «millora» de la situació del català al territori. L'estudi apunta que el govern aragonès els ha argumentat que la pandèmia els ha «impedit prendre mesures per a la promoció i el reconeixement de la llengua catalana».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací