El PP ataca la televisió pública, ara per la via penal

per Joan Canela

Columnistes

El PP ataca la televisió pública, ara per la via penal
El PP ataca la televisió pública, ara per la via penal

La notícia ha passat força desapercebuda i segurament amb raó, ja que tot apunta que la denúncia penal que el PP ha posat contra À Punt quedarà en res. Però no deixa de ser preocupant la deriva autoritària del principal partit de l’oposició, aquell en el qul encara confien centenars de milers de valencians com la millor proposta política per resoldre els seus problemes.

El titular, que pot llegir-se al mateix web del PP, és «El PPCV posa en mans de la Justícia els missatges xenòfobs, violents i d’incitació a l’odi que A Punt [sic] permeté en una notícia sobre llibertat lingüística». El cos del text encara va més enllà, i explica que la notícia en qüestió era «una finestra oberta a l’odi que a dia d’avui, quatre dies després, ningú ha moderat ni denunciat». 

La notícia a la qual fa referència el PP és aquesta: «Una caravana de vehicles protesta a Pilar de la Foradada contra la llei de plurilingüisme», i els comentaris que la formació conservadora considera com a possibles delictes són els que es troben a la pàgina de Facebook d’À Punt Notícies i que cadascú pot llegir i valorar. Però és especialment significativa la tria que fa el PP de tots els comentaris que s’hi troben. 

«Els assassins de Miguel Hernández el reivindiquen ara, són uns f..d..p de mida immensa», «són uns feixistes» que «han vingut de Múrcia», «són uns incompetents, retrògrads, amb la neurona justa», «aquests fatxes reivindiquen a Miguel Hernández quan els seus iaios el mataren», «ens quedaríem a gust sense castellans ací al País Valencià», «Monolingües mononeurals», «fora els xarnegos que no ens respecten», «subnormals», «desgraciats». 

Tenint en compte que la protesta comptava amb el suport públic i explícit de Vox, considerar que en la manifestació hi havia «feixistes» i que és com a mínim xocant que aquests reivindicaren la figura de Miguel Hernández –a pesar de l’oposició explícita de la família del poeta- sembla més descriptiu que insultant. Però passat aquest punt, cal reconèixer que els insults existeixen. Si són delicte, ho haurà de decidir en última instància un jutge, però són responsabilitat de la televisió pública?

Una visita ràpida a la pàgina de Facebook del PPCV permet trobar-se als comentaris a una notícia sobre Ximo Puig: «Banda de lladres», «inepte» i «mamarracho», dirigit al president de la Generalitat. En una altra notícia, sobre la presència de la cap de Salut Pública en un acte a Barcelona: «banda de pocavergonyes» i «Açò és increïble, dictadura cada dia ens prohibeixen més coses. Però ells sí disfruten dels seus privilegis». Una tercera sobre les mesures sanitàries: «inútils!» i «pocavergonyes». O una altra sobre el debat a les Corts de la Llei de Funció Pública: «Vergonyós el catalanisme en vena que estan inoculant a la societat valenciana». I així podríem continuar, encara que cal reconèixer que cap de les entrades té excessius comentaris i, en general, té molt menys moviment que la d’À Punt.

En tot cas, la pregunta és: aquests insults a representants institucionals de tots els valencians i al sistema democràtic que ens regeix podrien ser constitutius de delicte o simplement són un exercici de la llibertat d’expressió emparat per les mateixes institucions que critiquen? Són responsabilitat del PPCV, que hauria d’impedir als seus seguidors expressar-se o cadascú és responsable del que escriu a les xarxes socials? 

El debat teòric és complex i pot tenir molts matisos, però això no és el que interessa al PP. Ací, del que es tracta és de desprestigiar i menystenir la televisió pública valenciana, fins i tot mitjançant l’ús de mecanismes tan perillosos i extrems com la justícia penal –i contribuint de pas a trivialitzar aquesta. Potser els valencians no ens mereixem una oposició així.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací