Veïns de la Mata (els Ports) protesten contra la instal·lació d'una línia de molt alta tensió (MAT)

La Mancomunitat dels Ports també ha mostrat el seu rebuig a les línies d'evacuació de 400 quilowatts del macroprojecte de parcs eòlics a les comarques aragoneses de Gúdar-Javalambre i el Maestrazgo

per NLV

Territori

Veïns de la Mata (els Ports) protesten contra la instal·lació d'una línia de molt alta tensió (MAT)
Veïns de la Mata (els Ports) protesten contra la instal·lació d'una línia de molt alta tensió (MAT)

Veïns de la Mata (els Ports) han dut a terme aquest diumenge una protesta per expressar el seu rebuig «enèrgic» al projecte d'instal·lació d'una línia de molt alta tensió (MAT) a 400 metres del poble i han alertat que els efectes per a la salut i el paisatge d'aquesta iniciativa serien «enormes i inabastables» i  suposaria «la mort de la vila», de menys de 200 habitants.

El veïnat ha eixit als carrers amb maletes i «preparat per abandonar les seues llars» amb la intenció d'exemplificar «el futur que els espera» en el cas que la MAT «es faça realitat», ha informat en un comunicat.

Els participants en la protesta han defensat que la població no està disposada a acceptar la instal·lació d'aquesta línia d'evacuació, perquè «no permetrà el desenvolupament saludable de cap tipus de vida a l'àrea afectada». Aquesta circumstància, afegeixen, «implica que les granges, la font econòmica principal del municipi, la majoria de les quals quedarien sota les línies d'alta tensió, haurien d'abandonar la seua activitat, per no parlar dels habitants que hauran de desallotjar els masos on viuen ni de la destrossa ambiental i paisatgística de l'entorn».

«El poble de la Mata no està en contra de les energies renovables, però no admet que s'impose un traçat que ens afectarà directament per a tota la vida», han expressat.

 

La Mancomunitat dels Ports també ha mostrat el seu rebuig

La Mancomunitat Comarcal dels Ports ha fet públic un comunicat en què es posiciona en contra del traçat d'aquesta MAT. L'escrit explica que «després d’analitzar l’estudi d’impacte ambiental del projecte d’instal·lació de molins eòlics a la comarca del Maestrazgo, i vore les afeccions que generarà la construcció de noves línies elèctriques de molt alta tensió projectades molt prop dels diferents pobles de la comarca, els dèsset municipis que conformem la Mancomunitat, mostrem unanimitat a manifestar la disconformitat amb el traçat previst d’estes línies de molt alta tensió».

El president, Blai Peñarroya, ha insistit que «en cap cas estem en contra d’apostar per les energies renovables i de la seua funció en la lluita contra el canvi climàtic», però cal tindre en compte, «els impactes que comporten i els problemes que poden generar a la població».

Els parcs eòlics projectats per Forestalia al Maestrazgo i Gúdar-Javalambre suposaran la construcció de línies MAT  que aniran a parar a l’estació transformadora de Freiximeno, al terme de Morella. Aquestes línies se sumaran a la MAT ja projectada entre Morella i Almassora (la Plana Alta), que discorrerà, en alguns trams, al costat de la ja existent.

 

Els veïns de la Mata no volen «monstres gegants»

En aquest sentit, els veïns de la Mata es pregunten: «Com es pot fer malbé el paratge natural que hem heretat de pares a fills?», «com poden pensar que no ens afectarà en el cor i l'ànima veure com una cicatriu monstruosa travessa pel mig el Tossal i  els peus de la Carrasqueta?», «com seran les passejades amb els nostres fills i filles a les Calderetes, al Barranc de les Clapisses, al Toll Negre o al riu Cantavella?».

«Els cants dels ocells a les muntanyes, l'aigua que corre pels rius i barrancs i les nits estelades d'estiu ens fan sentir vius i arrelats en aquesta comarca lluny de el soroll, la superpoblació i sobreexplotació de les comarques costaneres», han asseverat.

«L'home de les torres i màquines gegants que vol fer diners i omplir-se les butxaques de bitllets no pot entendre la nostra manera de viure aquesta terra», lamenten. Per a ell, «la terra és un objecte que es compra i es ven sense compassió», han afegit.

«Volem viure en pau i ser respectats com a persones humanes dignes i sobiranes», han conclòs.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací