El logo del Centenari de l'homenatge a Blasco Ibáñez recupera una caricatura del 1921

per EP / NLV

Cultura, InfoLlibres

Caricatura original i adaptació actual per al logo del centenari de l'Homenatge de València a Blasco Ibáñez | Ajuntament de València
Caricatura original i adaptació actual per al logo del centenari de l'Homenatge de València a Blasco Ibáñez | Ajuntament de València

El maig del 1921, València va dedicar a l'escriptor Vicente Blasco Ibáñez una setmana d'homenatges després de la seua consagració internacional. Ara, cent anys després, la ciutat tornarà a honrar l'il·lustre autor amb un programa d'activitats que ja té imatge: l'adaptació d'una caricatura de Vicente Abad que va aparéixer fa un segle al diari El Pueblo, precisament quan l'Ajuntament de l'època li va retre honors pel seu retorn a la ciutat.

D'aquesta manera, s'ha triat com a logo del centenari el dibuix que es va publicar al costat del lema «Una ploma que conquesta el món» i en la qual apareixen alguns dels elements més representatius del personatge, com la mateixa ploma i una barraca al fons mentre subjecta simbòlicament amb una mà el globus terraqüi.

La voluntat de l'Ajuntament de València és «millorar i posar en valor la difusió del llegat de Blasco Ibáñez, un valencià il·lustre sobre el qual des del consistori demostrem que ens sentim especialment orgullosos», assegura la regidora de Patrimoni i Recursos culturals, Glòria Tello.

«És per això -continua- que estem treballant actualment des de diversos fronts. Sens dubte, el més imminent, és el relatiu a la commemoració del Centenari de la Setmana d'homenatges que la ciutat de València li va dedicar a l'escriptor el maig de 1921».

Així, dins d'aquest programa es preveuen publicacions, creació d'itineraris virtuals, l'elaboració d'una maleta didàctica per acostar la figura de Blasco Ibáñez als escolars, i sobretot, el trasllat definitiu al vestíbul del Cementiri General del sarcòfag que va esculpir Marià Benlliure, així com la inauguració d'una mostra expositiva a la sala d'Exposicions de l'Ajuntament.

Beca i revista

La mateixa orientació divulgativa presideix dues iniciatives, l'execució també està programada per al 2021. D'una banda, «després de la magnífica rebuda que va tenir la convocatòria de la primera Beca Vicente Blasco Ibáñez, el 2020, es preveu publicitar-ne una segona, amb projecció internacional». I d'altra, per a l'últim trimestre del 2021, està prevista la publicació del segon número de la revista Prometeu: Revista de la Casa Museu Blasco Ibáñez.

Ja de cara a l'any vinent, està molt avançat el projecte d'una publicació o exposició, en col·laboració amb una institució de Madrid, «d'un extraordinari material gràfic», ja que es compliran cent anys de la publicació d'una de les novel·les més singulars de Blasco Ibáñez, El paradís de les dones, ha avançat la regidora.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací.