El futur incert dels murals literaris de Muro

per Laura Talens

Veus

El futur incert dels murals literaris de Muro
El futur incert dels murals literaris de Muro

Muro d’Alcoi és un poble menut però actiu de la comarca del Comtat. És el poble de la cançó del tio Pep (o el poble on va, això és un misteri no resolt). Celebra una de les Festes del Llibre de major projecció i anomenada. Des de fa vint-i-cinc anys, per Muro ha passat el bo i millor del món de les lletres, tant del panorama valencià com de la resta de l’estat. La llista de celebritats és impressionant (Isabel-Clara Simó, Santiago Posteguillo, Gemma Lienas, Albert Sánchez Piñol, Rosa Regàs, Bernardo Atxaga, Manuel Baixauli… fins a tres-cents autors i autores). La sala de la biblioteca pública Francesc de Paula Montblanc s’ompli cada any, amb el veïnat d’un poble que valora la cultura, escolta les xarrades i participa de tots els actes. Al voltant de la Festa del Llibre, la biblioteca sap acomboiar associacions i centres educatius, en les més diverses activitats, en una festa que és de tot el poble. Jo mateixa hi vaig col·laborar fa anys, en una activitat d’art als balcons, gràcies a la meua afició a la pintura.

Una iniciativa singular, nascuda al caliu de l’estima de Muro per la cultura, va ser la creació del «Passeig Literari del carrer Batà». En total, dèsset figures de gran format dels nostres escriptors clàssics de l’edat mitjana i el segle XX (Ramon Llull, Bernat Metge, Sor Isabel de Villena, March, Martorell, Valor, Estellés, l’Ovidi...), al llarg de vora quaranta metres, si fa no fa. Els murals van ser encarregats a l’artista Antoni Espinar, que els va pintar en diverses fases. La galeria s’ha convertit en un referent i un atractiu turístic de primer ordre, s’han organitzat rutes literàries, han aparegut en múltiples reportatges de premsa escrita i televisió, hi ha unitats didàctiques, referències en llibres de text… Espinar és autor d’una obra extensa i reconeguda arreu de l’estat, repartida per tot el País Valencià i també internacionalment, a Itàlia i Albània, per exemple. Coneixeu el «Passeig de les Lletres Valencianes d’Alzira» o els «Murals per la Igualtat de Gandia»? Això és art. Segons Espinar, «teníem previst continuar pintant a Muro, ara escriptores del segle XX. Tinc el projecte elaborat per a pintar a Mercè Rodoreda, Carmelina Sánchez-Cutillas o Isabel-Clara Simó, entre d'altres. Els murals del Batà, a més, són tota una reivindicació de la cultura valenciana».

Els murals literaris, però, podrien tindre els dies comptats. L’Ajuntament de Muro d’Alcoi, governat des de les últimes eleccions per un tripartit integrat per PP, Ciutadans i dos regidors no adscrits (abans d’Esquerra Unida), ha obert un procés participatiu. En el procés es decidirà el millor projecte per a la construcció d’un parc i una sèrie d’equipaments urbans a l’àrea del Batà. Una de les qüestions, sobre la taula, és què fer dels murals literaris. Hi ha la possibilitat de tombar el mur, per obrir l’espai del parc i millorar-ne els accessos. Es podria decidir fer fora el mur i pintar-lo en un altre lloc o no. S’ha fet una enquesta per internet, com també s’han organitzat reunions amb associacions del poble. Tot el procediment està guiat per un equip tècnic extern (una empresa privada d’arquitectura) contractat a tal efecte. Segons declaracions del govern municipal en premsa, es farà el que decidisca el poble en el procés participatiu. L’amenaça d’enderrocar els murals i la incertesa que plana sobre ells, ha despertat polèmica dins i fora de Muro, amb opinions per a tots els gustos.

Què se’n farà, dels murals? Ara com ara, és un misteri. El trellat aconsella aprofitar el seu potencial, conservar-los, integrar-los en el projecte del parc i apostar per ampliar-los. Guanyaria el poble de Muro, guanyaria el parc i guanyaria la cultura.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací