«Átate los machos»
«Catalans i aragonesos foren el llevat primigeni del País Valencià. D’Aragó i del Principat va baixar el gros dels repobladors» (Joan Fuster, Nosaltres, els valencians).
Les terres de l’interior del País tenen la seua personalitat i, si bé sabem distingir-les, per exemple, amb els menjars o el paisatge, cal conéixer-les amb tota la resta perquè són patrimoni, cultura i arrels de tot el que ara mateix som.
Com ens hem vestit les persones al llarg del temps és una informació fonamental per a saber com ha evolucionat la societat i, fins i tot, de com estava estratificada, per la qual cosa, observar com era la indumentària que en determinada època lluïa cadascú ens aporta una fotografia verídica d’aquella realitat de forma incontestable i reveladora.
Visitar Requena sempre és un plaer en tots els sentits i fer referència a cadascun del motius que ens poden dur allí seria redactar una llista molt llarga, però ara se n'afegeix un més: visitar al temple de Santa Maria l'exposició d’Indumentaria popular masculina en el interior valenciano: Átate los machos
És el resultat de molts anys d’investigació acurada sobre la indumentària popular masculina de quatre comarques de l’interior valencià: els Serrans, el Racó d’Ademús, l’Alt Palància i Requena-Utiel.
Malgrat que són més comunes les exposicions de roba femenina a totes les nostres comarques perquè, en general, és una roba més coneguda, veiem ací una col·lecció de peces d’home i la seua evolució tant per a l’ús quotidià com per a l’ús a les grans solemnitats i esdeveniments extraordinaris, així com de les matèries primeres per a la seua confecció i tractament previ amb explicacions molt ben il·lustrades del seu art teixidor. Conéixer aquesta indumentària ens aporta una visió fidel de com era la nostra societat a finals del segle XIX i principis del XX, perfectament deduïble de les terres de l’interior a la resta del País.
La tasca d’investigació iniciada per Fermín Pardo a la dècada dels 70 del segle XX es completa amb les de l’Associació de Cantares Viejos junt amb Javier Marco Casero i Pablo Martinez Gil, que renuneixen així una acurada exposició de 300 peces no sols dignes de vore’s, sinó necessàries per a comprendre l’evolució de la societat de les comarques esmentades i la del mateix País Valencià, ja que el seu coneixement ens aporta una informació imprescindible per fer-se una idea real de la nostra societat i traure conclusions de primer ordre.
Fermí Pardo és un gran conegut en la recerca de les arrels de la cultura popular valenciana, un destacat expert en la nostra música tradicional que ha confeccionat un extens treball de recopilació de peces musicals antigues, col·laborant amb els més grans intèrprets del nostre folklore, com ara Alimara o Pep Botifarra entre d'altres, evitant així que es perderen.
En aquesta ocasió ha estat la roba masculina que, encara que ens semble coneguda, ens mostra, per ella mateixa, l'estratificació social en què estava classificada la societat valenciana tot just fa cent anys, a més de ser una informació absolutament necessària si volem comprendre qui érem no fa tant i deduir, en conseqüència, qui som ara els valencians i tal vegada per què.
Amb el nom d'Átate los Machos tenim un mostrari que no és més (ni menys) que un retall de la nostra història, la real, eixa història que cal conéixer per a mirar cap endins, no sols de les terres valencianes, sinó de nosaltres mateixos.
Aquesta exposició estarà oberta fins al proper més de juliol, divendres de 16 a 19 h, dissabtes de 10.30 a 14 h. i de 16 a 19 h. i diumenges de 10.30 a 14 h. És absolutament recomanable i vos sorprendrà gratament.
Agermana't
Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací