Protesta contra el racisme al barri de Benicalap de València

per EP / NLV

Societat

Veïns de Benicalap i col·lectius de València s'han concentrat sota el lema «Benicalap lliure de racisme» | Jorge Gil | EP
Veïns de Benicalap i col·lectius de València s'han concentrat sota el lema «Benicalap lliure de racisme» | Jorge Gil | EP

Veïns de Benicalap i col·lectius de València s'han concentrat aquest dimarts a l'avinguda de Burjassot, davant de La Ceramo, per mostrar la seua repulsa a l'agressió racista ocorreguda la setmana passada en una fruiteria del districte i per reivindicar una societat «lliure d'odi». Els manifestants han exigit un «Benicalap sense racisme» i una «València lliure d'odi», i han donat suport al matrimoni de comerciants que va ser víctima d'aquest atac.

La protesta respon a l'episodi racista ocorregut divendres passat arran del qual la Policia Local de València va arrestar tres joves que com a presumptes autors dels delictes d'odi, lesions i danys a un matrimoni que regenta una fruiteria al barri. Els detinguts, segons els testimonis, van increpar les vísctimes amb crits de «moros de merda» i «aneu-vos-en al vostre país», els van clavar puntades i colps de puny i els van tirar el gènere del comerç a terra.

A la mobilització, convocada «sense sigles» i sota el lema «Benicalap lliure de racisme», s'hi han sumat associacions veïnals, col·lectius com la Federació Unió Africana d'Espanya, Plataforma Intercultural Espanya, Crida Contra el Racisme i el Feixisme, Obrim Fronteres, CIEs NO i l'Associació Africana Unida d'Espanya (AFUE).

Per part d'aquesta última associació, Mohamed M Boirick ha assenyalat que estan «molt preocupats» perquè són situacions que «s'estan repetint últimament moltíssim». «Genera preocupació en un barri que sempre ha estat un exemple de convivència i interculturalitat»,  ha subratllat.

Amb tot, pensa que «en general»  hi ha una bona convivència al barri i ha ressaltat el paper «exemplar» de les associacions de veïns de Benicalap, que ofereixen activitats en què es treballa la convivència als seus espais verds o equipaments esportius «on conviuen totes les ètnies».

En termes similars s'ha expressat Luis Miguel Martínez Granados, de l'Associació de Veïns de la Ciutat de l'Artista Faller -integrada a Benicalap-. La protesta, ha dit, pretén ser una denúncia al «maltractament» i al «tracte vexatori als estrangers». També ha apuntat que «la convivència és fonamental en un barri com Benicalap», que a més té un «origen musulmà» i la ciutadania se sent «molt unida a qualsevol persona que haja nascut ací o que estiga ací amb nosaltres».

Sota les premisses «cap personal és il·legal» i totes mereixen el «màxim respecte», Martínez ha defensat que, si bé considera que l'episodi racista de divendres és una «excepció» al barri, «no és un cas aïllat en el context del districte,  de València, de l'Estat i d'Europa». Per això, la ciutadania «ha de posar-se al capdavant de la defensa dels drets humans».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací.