S'obri l'expedient per declarar BIC la paella valenciana

per NLV

Cultura

S'obri l'expedient per declarar BIC la paella valenciana
S'obri l'expedient per declarar BIC la paella valenciana

La Comissió Tècnica per a l'Estudi i Inventari del Patrimoni Immaterial de la Generalitat ha decidit aprovar que es procedisca a la incoació de declaració de bé d'interés cultural (BIC) «La paella valenciana. L'art d'unir i compartir», per ser «un plat tradicional i contemporani al mateix temps, constituir un fenomen integrador i posseir un caràcter representatiu de la societat valenciana».

«La paella és un símbol identitari del territori valencià», considera la comissió. «Ha perdurat al llarg dels anys, transmetent-se de generació en generació, cosa que ha permés que en l'actualitat es continue mantenint l'essència dels nostres costums, pràctiques i rituals en l'art de la preparació d'aquest plat», afegeix.

A més, «és un element vertebrador clau de la gastronomia valenciana». Les diverses possibilitats que ofereix la seua elaboració, «juntament amb la seua rellevància com a icona cultural a l'estat espanyol, converteixen aquest plat en un bé únic no només del patrimoni cultural valencià, sinó també a escala internacional», remarca.

«La preparació i elaboració d'aquest plat s'han convertit en un fenomen social», insisteix.  Perquè «un simple dinar familiar de diumenge o un multitudinari concurs d'arrossos es configuren com un espai idoni on posar en valor l'hospitalitat, el bon veïnatge, el diàleg intercultural i el respecte que caracteritza la nostra terra».

Totes aquestes característiques fan de la paella «un bé immaterial molt preat, amb una tradició historicocultural de gran importància en tots els àmbits, siga local, regional, nacional o internacional».

D'altra banda, «els mètodes de cultiu i obtenció dels ingredients per a elaborar-la, els instruments artesans que s'utilitzen per a cuinar-la i l'àmplia tradició històrica que comporta fan de la paella un bé exclusiu, mereixedor d'una distinció que contribuïsca a mantindre i preservar la nostra diversitat cultural davant del creixent fenomen globalitzador».

La sol·licitud va ser presentada per la Regidoria de Turisme de l'Ajuntament de València amb l'adhesió de les tres diputacions provincials, ajuntaments, universitats valencianes, entitats culturals, restaurants i prestigiosos cuiners.

Altres béns de rellevància local (BRL)

La Comissió Tècnica, en la reunió mantinguda, també ha aprovat la declaració d'altres béns de rellevància local (BRL): el Tribunal del Comuner d'Aldaia (l'Horta); el Cant de la Carxofa d'Alaquàs (l'Horta), el «Canto de los Mayos», la «Hoguera de la Virgen de Loreto» i el «Ritual de Judas» de la Venta del Moro (la Plana d'Utiel-Requena); la «Tarde de Jotas« a Gátova (el Camp de Túria); les Danses de les Carasses i les Falles de la Nit de Reis de Petrer (el Vinalopó Mitjà); els Fatxos de la Nit de Nadal d'Onil (la Foia de Castalla), i l'Albà de l'Alcora (l'Alcalatén). 

La Comissió Tècnica per a l'Estudi i Inventari del Patrimoni Immaterial és l'òrgan encarregat d'analitzar les propostes per a protegir el patrimoni immaterial i està composta per representants de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, de la Universitat de València, de la Universitat Miguel Hernández d'Elx, de la Universitat d'Alacant, de la Universitat Jaume I de Castelló, de la Universitat Catòlica de València - San Vicente Mártir, del Museu Valencià de la Festa - Convent Sant Vicent Ferrer, del Museu Valencià d'Etnologia i tres representants designats per la conselleria competent en patrimoni cultural.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací.