L’Aplec dels Ports rebutja la construcció de noves línies d’alta tensió a la comarca

El macroprojecte de parcs eòlics a les comarques aragoneses de Gúdar-Javalambre i el Maestrazgo preveu construir línies d'evacuació de 400 quilovats als Ports

per NLV

Territori

L’Aplec dels Ports rebutja les noves línies d’alta tensió a la comarca
L’Aplec dels Ports rebutja les noves línies d’alta tensió a la comarca

L’Aplec dels Ports ha fet públic un manifest en què mostra el seu desacord «amb el projecte de construcció de noves línies aèries d’alta tensió (LAAT) a la nostra comarca, per a transportar energia renovable cap a altres punts del país a través del projecte Clúster-Maestrazgo». 

Un projecte que preveu construir nous parcs eòlics i noves línies d’alta tensió als Ports i a les comarques aragoneses de Gúdar-Javalambre i el Maeztrazgo. En concret, 22 parcs eòlics (161 aerogeneradors d’aproximadament 200 metres d’altura) a Cantavella, l’Anglesola, Mosquerola, Puertomingalvo, Fortanet, Mirambell i Tronxó. L’energia produïda en aquests parcs es transportarà amb unes línies aèries d’alta tensió, «el traçat de les quals afectarà diversos municipis de la nostra comarca: Cinctorres, la Mata, la Todolella, Morella i Portell», hi especifiquen.

El col·lectiu vol deixar clar que «està a favor de l’energia renovable», però que aquest projecte «condicionarà la vida i l’habitatge dels veïns i veïnes» de la comarca i que «s’ha gestat a les espatles de la ciutadania amb la finalitat de deixar uns terminis molt reduïts per fer qualsevol al·legació en contra».

S'hi suma així a la Mancomunitat dels Ports, que també ha refusat el projecte en un comunicat, i als veïns de la Mata que van dur a terme una acció de protesta aquest diumenge.

L’Aplec dels Ports hi assenyala que, «es pretén quintuplicar la potència dels aerogeneradors actuals de la comarca» tot i que «no és necessari un increment de l’energia global, a més que tampoc és possible». Per tant, «el fet que ens facen creure que sí que és necessari desembocarà en la creació d’una bombolla especulativa, en aquest cas de les energies renovables, arribant a produir més energia de la consumible globalment».

D’altra banda, malgrat la presència d’aerogeneradors en alguns pobles, el despoblament «ha continuat. De manera que, aquesta projecció de futur i de lluita contra el despoblament no és real», continua.

També s’hi apunta que «les empreses que gestionen aquests parcs i estacions tenen concessions de 30 anys» i «si no els ix rendible poden abandonar el projecte i els danys al territori no són reversibles». Per consegüent, remarquen «que no és una solució ni una promesa de per vida».

Els projectes i estudis d’impacte ambiental només indiquen «problemes per a la salut durant el muntatge i instal·lació de les línies i estacions, però no fan referència als efectes a llarg termini». Això sense comptar amb «els problemes extrapolats a la ramaderia que ha de pasturar al costat d’un paisatge modificat, o a les aus que fan nius o descansen a les torres i acaben mortes electrocutades».

En definitiva, el projecte «novament mostra l’abandonament de l’estat i les grans administracions a la nostra comarca». «Tot i que ací paguem impostos igual que a les ciutats, no rebem la mateixa atenció», s’hi apunta.

Per això, l’Aplec dels Ports fa una crida a la «resistència contra la indiferència».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací