Compromís lamenta la pèrdua de Ximo Bueno, exregidor de Benicarló

per NLV

Societat

Ximo Bueno
Ximo Bueno

Compromís Benicarló (el Maestrat) ha fet públic un comunicat en què lamenta la pèrdua de Ximo Bueno, exdirector i mestre del CP Francesc Català, i exregidor de l’Ajuntament de Benicarló en les legislatures de 1991-1995, com a representant d’UPV (Unitat del Poble Valencià), i  de 2015-2019, com a independent dins de Compromís. Bueno, nascut el 1957, va morir aquest dissabte a conseqüència d’un problema cardíac.

«Amb ell, la vitalitat valencianista de Benicarló als anys 90 es va impregnar d’un substrat de realitat política», diu la nota de Vicent Coll, portaveu de Compromís a Benicarló. «Ximo fou el primer regidor nacionalista que feia arribar a l’ajuntament les reivindicacions de la Unitat del Poble Valencià», continua. «Ell va obrir la porta de la casa del poble i des d’aquell dia la veu del valencianisme polític ha estat present en la vida benicarlanda». A més, «fou un referent en els àmbits, cultural, educatiu... no cal que des de Compromís ho afirmem, queda patent en els fets».

Bueno va participar activament del teixit associatiu benicarlando i va ser fundador i president de l’Associació Cultural Alambor. També va ser un dels fundadors del MOC (Moviment d’Objecció de Consciència) a les comarques del nord, una de les primeres persones que es va negar a anar a fer el servei militar. Va ser membre de la Comissió de Festes, i va estar col·laborant en moviments de defensa de l’escola pública i en valencià, en les protestes contra la guerra de l’Iraq, en la petició d’una tele en valencià i pública i en l’organització de la Festa per la Llengua a Benicarló.

«D’aquells intents transformadors de la Unitat del Poble Valencià, al Bloc Nacionalista Valencià, on fou un element imprescindible. D’aquella aventura es va anar configurant el que hui és Compromís. Sense el llegat de persones com Ximo Bueno no podríem escriure la història del nostre País», s'assenyala en el comunicat.

El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, també ha lamentat el traspàs de Ximo Bueno: «Mestre, activista, persona humil i honesta que sempre ha sumat per totes i cadascuna de nosaltres i pel País. Perdem una gran persona, un gran company», ha manifestat a Twitter.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací.