Es constitueix el Consell Valencià del Poble Gitano com a òrgan de «codecisió» en les polítiques d'igualtat

El 60% de les vocalies del Consell estan representades per dones

per NLV

Política

Mónica Oltra, presideix la reunió de constitució del Consell Valencià del Poble Gitano
Mónica Oltra, presideix la reunió de constitució del Consell Valencià del Poble Gitano | GVA

El Consell Valencià del Poble Gitano s'ha constituït aquest dimecres com a òrgan de «codecisió i cogovernança de totes les polítiques encaminades a la igualtat i inclusió del poble gitano».

Així ho ha asseverat la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, que ha presidit la reunió de constitució que ha qualificat de «històrica». Aquest òrgan, ha remarcat, és «una reivindicació de dècades de les organitzacions que representen al poble gitano al País Valencià».

Just un dia abans de la celebració del Dia del Poble Gitano aquest dijous, la vicepresidenta ha destacat «l'aportació històrica i cultural de les gitanes i gitanos al poble valencià», i ha assegurat que des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives «es secundarà i acompanyarà en el desenvolupament de l'Estratègia per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano però donant el protagonisme als qui realment el mereixen que són les dones i homes gitanos valencians».

«Fem polítiques comptant amb la participació i l'opinió de les persones», ha asseverat Oltra. En aquest sentit, ha assenyalat que dels 36 membres que componen el Consell del Poble Gitano, «27 són vocals del teixit associatiu gitano». A més, cal destacar que el 60% de la seua composició està representada per dones.

Per la seua part, Alexandrina da Fonseca, integrant del Consell del Poble Gitano, s'ha mostrat «emocionada i agraïda» a la Generalitat i a la vicepresidenta Mónica Oltra «per donar un espai propi al poble gitano i una oportunitat de participació social i política».

Alexandrina da Fonseca va apuntar com a principals reptes «la igualtat d'oportunitats en la formació de les xiques i xics gitanos amb una educació de qualitat que permeta la socialització i integració a les escoles, així com una major participació de les dones gitanes en la societat valenciana».

La creació del Consell emana de l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano 2018-2023, que és la que estableix les línies de treball prioritàries en aquest àmbit de la Generalitat.

Composició paritària i intergeneracional

Tal com contempla el decret de la seua creació, la composició d'aquest òrgan és paritària, intergeneracional, compta amb una diversitat territorial i amb majoria de persones gitanes. Concretament, està format per 36 membres: 9 representants institucionals i 27 d'entitats que treballen amb el poble gitano.

L'Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió del Poble Gitano 2018-2023, ha explicat la consellera, compta amb sis eixos que contenen diverses accions per a lluitar contra el antigitanisme o gitanofòbia, com la promoció de la llengua, història i cultura gitana, la sensibilització sobre la realitat de la població gitana, el suport a les víctimes de discriminació i d'impuls de polítiques municipals de suport al poble gitano.

Respecte al grau de compliment, en aquests moments en la línia estratègica d'Educació i Cultura s'ha avançat de manera notòria amb l'execució de prop del 50% de les actuacions, destacant la presentació d'unitats didàctiques d'història i cultura del poble gitano, el desenvolupament del nou model d'educació inclusiva, l'increment d'unitats d'infantil de dos anys i l'inici d'estudis per a implementar polítiques encaminades a evitar la segregació.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací.