El jutjat arxiva la causa oberta a Espanya 2000 per delicte d'odi en un acte contra l'islam

La Fiscalia recorre davant de la falta de proves practicades i al·lega que no hi ha dubte que va haver-hi «discriminació» i odi

per EP / NLV

Societat

El jutjat arxiva la causa oberta a Espanya 2000 per delicte d'odi en un acte contra l'islam
El jutjat arxiva la causa oberta a Espanya 2000 per delicte d'odi en un acte contra l'islam

El Jutjat d'Instrucció número 17 de València ha arxivat la causa oberta per la concentració d'Espanya 2000 el passat 18 de desembre a la Plaça dels Pinazo de València sota el lema «No a l'islam», atès que no veu delicte d'odi.

El jutge sobreseu provisionalment el procediment basant-se en un ofici policial que exposa que en l'acte hi van participar un màxim de sis persones i que no s'apreciava simbologia de caràcter xenòfob, violent o racista.

La Fiscalia difereix d'aquest arxiu i ha presentat un recurs en el qual, en primer lloc, al·lega absència de diligències practicades per a aclarir els fets, ja que «únicament» s'ha tingut en compte l'informe policial per procedir a l'arxivament de les actuacions.

«Cal una mínima activitat investigadora», afirma, i reclama un informe que facilite dur a terme una anàlisi rigorosa del perfil públic a Twitter denunciat per determinar si va haver-hi delicte amb la retransmissió de la performance d'aquell dia.

Quant al fons de l'assumpte, la fiscal Susana Gisbert manté que sí que va haver-hi delicte. Recorda que en l'acte es podia veure el president d'Espanya 2000 cridant a «lluitar contra la invasió» i dient que els immigrants musulmans suposaven un perill, entre altres frases similars, tal com constava en la denúncia incorporada a actuacions presentada per l'ONG València Acull.

«En vista del lema de la concentració, de les pancartes i de les soflames del president d'Espanya 2000, cal entendre que, en contra del parer de la instructora, sí que hi ha, almenys, indicis d'actes que inciten a l'odi», manifesta.

Un delicte d'odi «evident»

Segons Gisbert, és «evident» que es compleix «totalment» el requisit subjectiu per a la comissió del delicte d'odi, ja que la menció de l'islam i dels immigrants podria incardinar-se no en una, sinó en diverses de les motivacions recollides en la llei, com ara «la pertinença a una ètnia, raça o nació» o el seu «origen nacional».

«No existeix, per tant, cap dubte que ens trobem davant de persones que són discriminades per una de les causes relacionades en el text legal i que el requisit subjectiu es compleix per complet», argumenta el ministeri públic.

A més, afirma que en els lemes i discursos retransmesos per xarxes socials, literalment, «s'anima a la lluita contra l'islam i es difon el rotund missatge 'no al Islam'». «És evident que aquest missatge no pot tindre una altra interpretació que la d'incitar a l'odi», conclou.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací