Bosc Viu exigeix que es revise la ubicació d'instal·lacions solars i eòliques

per NLV

Territori

Bosc Viu exigeix que es revise la ubicació d'instal·lacions fotovoltaiques i eòliques
Bosc Viu exigeix que es revise la ubicació d'instal·lacions fotovoltaiques i eòliques

Bosc Viu, plataforma valenciana que aglutina unes 40 entitats ciutadanes per la defensa dels ecosistemes forestals, reclama la moratòria urgent del decret llei 14/2020, que regula la implantació d'instal·lacions industrials fotovoltaiques i eòliques al País Valencià, i la seua revisió i modificació per evitar «les disfuncions i riscos ambientals, socials i econòmics que comporta». «No es poden fer passos en fals per avançar cap a la sostenibilitat», assenyala el comunicat.

Així ho ha transmès en un escrit al president de la Generalitat, Ximo Puig, i a les conselleries implicades en el decret esmentat, que contempla mesures per accelerar la implantació d'instal·lacions per a l'aprofitament de les energies renovables per l'emergència climàtica i la necessitat de reactivació econòmica urgent.

Encara que l'organització comparteix l'objectiu d'un major desenvolupament de les renovables, adverteix que la normativa concentra aquestes instal·lacions industrials al medi rural i forestal, sobretot a les comarques d'interior, i no estableix prou mesures per evitar impactes negatius en terrenys de destacat valor agrícola, ecològic i paisatgístic.

Segons la seua opinió, la simplificació i agilització de tràmits es pot convertir en una perillosa disminució de les cauteles ambientals i socials, cosa que «ja està generant conflictes i impactes indesitjables en diverses comarques». Aquests efectes, segons els seus càlculs, es poden multiplicar en els propers mesos davant la gran quantitat de projectes i processos en marxa, «de vegades especulatius».

«Molts parcs fotovoltaics estan projectats en terres de conreu, de manera contradictòria amb els objectius de conservar, millorar i protegir un sector fonamental per la sostenibilitat com l'agrícola, que ja es troba sotmès actualment a moltes pressions negatives», denuncia.

I fa notar que els parcs eòlics es preveuen sobretot a la part alta de muntanyes i serres, cosa que multiplica impactes paisatgístics i també sobre la fauna, i exigeix l'obertura o ampliació de camins, un fet que «afecta molt negativament la vegetació i el sòl fèrtil d'aquestes àrees».

Aquestes instal·lacions també requereixen que es construïsquen subestacions i línies elèctriques que travessen molts quilòmetres de bosc, «incrementant el risc de provocar incendis», i impliquen unes «grans pèrdues energètiques per al transport i transformació des de les zones de generació a les de consum».

Lluny de les grans ciutats

A més dels impactes ambientals i agrícoles, Bosc Viu creu que és un contrasentit que aquestes infraestructures s'ubiquen lluny d'on es consumeix la major part de l'energia: les grans ciutats i les indústries i empreses de serveis, situades majoritàriament a les àrees litorals. És en aquestes zones on considera que caldria aprofitar polígons «moltes vegades sobredimensionats» i àrees periurbanes «degradades» per instal·lar equipaments energètics, incloent-hi esculleres i ports, urbanitzacions, sostres d'edificis i solars sense ús.

Per tot això, reclama que es revise urgentment la normativa que permet les infraestructures energètiques en sòl agrícola i en àrees d'alt valor ecològic, fins i tot en boscos i àrees de la xarxa Natura 2000. A més, la normativa «no estableix prou mecanismes legals i administratius per evitar impactes indesitjables al medi rural i forestal, i incrementa de manera contradictòria la ineficiència energètica, que hauria de ser una prioritat dins d'una estratègia de sostenibilitat».

«No hi ha dreceres per arribar a la sostenibilitat. No es pot avançar en la transició ecològica deixant víctimes ambientals pel camí. Si pretenem aconseguir una sostenibilitat real i no de paper, ha de ser actuant en tots els processos amb respecte ambiental, més encara quan la finalitat és la de lluitar per defensar el medi ambient. No es pot vestir un projecte de sostenibilitat, despullant altres activitats, serveis i territoris d'aquesta indispensable capa. La sostenibilitat o és global o un conjunt de pegats que no ens condueixen enlloc».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací