Un bust de Franco forma part d’una donació d’escultures acceptada per l’ajuntament de Sogorb

per EP / NLV

Política

Ajuntament de Sogorb (l'Alt Palància)
Ajuntament de Sogorb (l'Alt Palància)

L'Ajuntament de Sogorb (l'Alt Palància), governat pel PP, ha acceptat una donació de més de 70 obres de l'escultor Manolo Rodríguez, entre les quals s'inclou un bust del dictador Francisco Franco elaborat en guix el 1968. L'acceptació ha generat polèmica en el ple del consistori, ja que l'artista ha expressat el seu desig que tots els treballs sense excepció s'exhibisquen en un museu, mentre que l'oposició ha demanat que no s'expose aquesta figura.

Manolo Rodríguez (Navaixes, l'Alt Palància, 1937) va començar a dedicar-se a l'escultura de figures històriques, busts, al·legories i imatgeria religiosa en la dècada del 1950. És autor, entre altres, del monument a Vinatea de la plaça de l'Ajuntament de València i del dedicat a l'Entrada de Bous de Sogorb. També és seu un bust de Miguel Hernández que s'exposa a Buenos Aires i el monument al Combatent Iraquià de Bagdad.

La Fundació Bancaixa va mostrar el seu treball el 2010 i, fins al 2020, un extens conjunt s'exposava en un museu de la seua localitat natal, clausurat a causa d'unes desavinences amb l'Ajuntament. Algunes d'aquestes obres són les que ha donat a Sogorb amb la intenció que es cree un museu en aquest municipi. L'artista valora la col·lecció en 600.000 euros.

En la sol·licitud de donació, Rodríguez expressa la seua voluntat que el consistori cuide les obres i les situe «en un espai expositiu que reunisca les condicions i característiques adequades per a afavorir el seu estudi i difusió, perquè s'exposen al públic amb la finalitat de que puguen ser gaudides per tots els que ho desitgen». També demana que «el conjunt de les obres donades no es dividisca ni se separe, i que forme un tot únic i indivisible».

En un comunicat, la portaveu del PSPV-PSOE local, Inmaculada Mouriño, ha considerat «inacceptable» que Sogorb accepte la donació d'un bust del dictador Franco. Mouriño ha preguntat si «el consistori incomplirà la Llei de Memòria Històrica exposant aquest bust al municipi». «Mentre que al febrer es retirava l'última estàtua en via pública a l'estat espanyol, l'Ajuntament continua acceptant-la i no ha informat sobre on la situarà», ha indicat.

La llei indica que les Administracions públiques han de prendre les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d'exaltació de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura.

En l'últim ple celebrat, l'equip de govern es va negar a rebutjar el bust de Franco que inclou la donació. Per això, el PSPV va votar en contra, ja que «exposar aquest bust suposaria incomplir la Llei de Memòria Històrica». Els regidors socialistes agraeixen «la resta d'obres que vol donar l'artista que enriquiria al nostre poble, però sense incloure aquesta» i demanen a l'equip de govern que «reconsidere la seua posició, negocie la donació i no pose traves per a incomplir aquesta llei, com a Ajuntament hem de vetlar pel seu compliment».

«Cal que continuem fent passos avant i no retrocedim», han manifestat. «Esperem que no arribe maia formar part del patrimoni municipal i menys encara que s'expose. No entenem que el PP de Sogorb estiga fent com si no passara res amb un tema tan seriós com és la condemna de la dictadura franquista», ha conclòs Mouriño.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací