Un estudi de la UV prediu la tendència del nivell de la mar en costes de tot el planeta

Verónica Nieves i  Cristina Radín, investigadores de l'Image Processing Laboratory, han utilitzat eines d'Intel·ligència Artificial per fer aquestes prediccions en oceans per primera vegada

per EP / NLV

Territori

Verónica Nieves (dreta) i Cristina Radín, investigadores de l'Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València
Verónica Nieves (dreta) i Cristina Radín, investigadores de l'Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València | UV Arxiu

Verónica Nieves i Cristina Radín, investigadores de l'Image Processing Laboratory (IPL) de la Universitat de València (UV) han aconseguit modelitzar, mitjançant l'aprenentatge automàtic, els canvis en la variabilitat del nivell de la mar en diverses regions costaneres dels oceans Pacífic, Índic i Atlàntic i, a més, dur a terme prediccions raonablement precises de la tendència a curt termini en cada zona. L'estudi s'ha publicat a Nature Scientific Reports.

Es tracta del primer projecte que utilitza eines d'Intel·ligència Artificial per efectuar aquest tipus de prediccions en oceans. Modelitzar i anticipar els canvis del nivell de la mar en els pròxims anys és «crucial» per a la presa de decisions a curt termini i la planificació estratègica de les mesures de protecció de les costes.

Per això, l'equip ha desenvolupat un mapa interactiu com a eina de suport per a l'avaluació de l'estat del clima en els oceans, que permet visualitzar aquests canvis, explica la institució acadèmica en un comunicat.

Totes les conques oceàniques han experimentat un calfament significatiu i un augment del nivell de la mar en les últimes dècades, impulsats pel canvi climàtic. No obstant això, hi ha importants diferències regionals a conseqüència de diversos processos en diferents escales de temps, com els associats a canvis de temperatura per causes naturals.

Per interpretar i comprendre millor les variacions del nivell de la mar en les zones costaneres a nivell local, l'equip de Verónica Nieves, Investigadora Distingida del Programa GenT, ha desenvolupat sofisticades tècniques basades en aprenentatge automàtic (machine learning) que exploten estimacions de la temperatura marina i la incertesa associada a través d'un rang d'escales temporals que van de mesos a diversos anys.

L'estudi també mostra que les relacions físiques entre les variables de temperatura en les capes superiors de regions d'alta mar o mar oberta, i les estimacions del nivell de la mar en els emplaçaments costaners d'aquestes regions es poden usar en combinació amb eines de machine learning per a realitzar prediccions raonablement precises de la tendència del nivell de la mar en cada regió a curt termini (un o diversos anys).

I conclou que, actualment, les variacions a curt termini del nivell de la mar a les costes es veuen influenciades en gran manera pels processos naturals que tenen lloc a les regions d'alta mar més pròximes a la costa, com els canvis de temperatura en la columna d'aigua fins als 700 metres de profunditat en alta mar, lligats a la variabilitat climàtica natural interna. Aquests processos se sumen a efectes com els associats a les marees altes o a les tempestes.

«El clima és un sistema dinàmic molt complex que pot canviar naturalment de manera inesperada i, en aquest sentit, els mètodes d'aprenentatge automàtic poden proporcionar una visió útil per a interpretar dades que exhibeixen patrons no lineals complexos i identificar canvis futurs del nivell de la mar», comenta Verónica Nieves, primera autora de l'article i responsable del grup AI4OCEANS al laboratori, on es duu a terme aquesta línia d'investigació.

Els seus models funcionen «especialment bé» en les zones costaneres més influenciades per la variabilitat climàtica interna, però també són aplicables en molts llocs del planeta a l'avaluació dels patrons de pujada i baixada del nivell de la mar associats als canvis de temperatura. En l'equip també hi participa Cristina Radín i col·labora el físic i catedràtic d'enginyeria electrònica Gustau Camps-Valls.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací