Plataforma per la Llengua demana un protocol d'atenció sanitària en valencià fins que s'aplique la Llei de Funció Pública

per NLV

Llengua

 Plataforma per la Llengua demana un protocol d'atenció sanitària en valencià fins que s'aplique la Llei de Funció Pública
Plataforma per la Llengua demana un protocol d'atenció sanitària en valencià fins que s'aplique la Llei de Funció Pública

La Plataforma per la Llengua demanarà al Consell que elabore «de manera urgent» un protocol d'actuació que «garantisca la possibilitat de ser atès en valencià» en el sistema sanitari mentre no s'aplique la Llei de Funció Pública.

En el termini d'un any des de l'entrada en vigor de la nova llei, el Consell aprovarà els reglaments d'acord amb allò que preveu l'article 62 sobre requisits d'accés. Aquest article estableix que cal «acreditar la competència lingüística en els coneixements de valencià que es determine per reglament, respectant el principi de proporcionalitat i adequació entre el nivell d'exigència i les funcions corresponents», ha assenyalat l'entitat.

En aquest context, la Plataforma per la Llengua ha alertat que el debat sobre el desplegament reglamentari de la nova normativa «deixa desemparats els drets lingüístics» dels pacients valencianoparlants «en un moment en què l'entitat rep més queixes que mai de persones que han estat discriminades en la sanitat pública».

L'entitat ha advertit que en el primer reglament que concretarà la Llei de Funció Pública «no es demanarà la competència lingüística en valencià al personal sanitari». Per tant, «no fixar una capacitació lingüística suposaria no garantir els drets dels pacients i seria contrari a la legislació».

En aquesta línia, la Plataforma ha indicat que, «de fet, la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic determina que "les administracions públiques, en l'àmbit de les seues competències, han de preveure la selecció d'empleats públics degudament capacitats per cobrir els llocs de treball a les comunitats autònomes que tinguen dues llengües oficials"».

Cal no posposar la reglamentació

La Plataforma per la Llengua considera que «l'objectiu és tindre professionals amb capacitat de parlar les dues llengües oficials, el valencià i castellà, per garantir l'atenció sanitària en llengua pròpia».

Així, demana «no posposar la reglamentació que garantisca els drets lingüístics dels valencianoparlants mitjançant la capacitació generalitzada el personal sanitari i que, mentre dure la pandèmia, es solucionen les possibles mancances de personal amb contractacions emparades en l'excepció».

L'entitat ha demanat una reunió amb la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, per traslladar-li la petició i per abordar «els drets dels valencianoparlants en l'àmbit de la sanitat».

En aquest sentit, proposa «implantar, de manera urgent, un protocol d'atenció sanitària en valencià, tal com es va fer a l'Hospital Clínic de València a instàncies de l'entitat, que puga garantir els drets lingüístics dels parlants en aquelles situacions en què no tot el personal es troba capacitat lingüísticament en les dues llengües oficials».

El protocol hauria de permetre garantir un ús normal del valencià en els centres de salut, no limitat a les persones més militants, amb informació per a tots els usuaris i amb instruccions per al personal sobre com gestionar col·lectivament les situacions sense demanar als pacients que renuncien a l'ús de l'valencià.

El protocol també hauria de preveure actuacions ràpides en els casos de discriminació lingüística.

Paral·lelament, la Plataforma per la Llengua continua duent a terme la campanya «Sanitat en valencià», que recull adhesions de sanitaris a favor dels drets lingüístics de la ciutadania.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací