França aprova una llei de protecció i difusió de les llengües regionals, com el català

El text obri la porta a la immersió lingüística a les escoles i a la retolació bilingüe

per ACN / NLV

Llengua

L'Assemblea Nacional Francesa
L'Assemblea Nacional Francesa

L'Assemblea Nacional Francesa ha aprovat aquest dijous una llei que protegeix i promou les llengües regionals minoritàries de l'Estat, com ara el català, el basc, el cors o el bretó. L'impulsor de la iniciativa ha estat, precisament, el diputat bretó Paul Molac, que ha celebrat l'aprovació del text legislatiu per 247 vots a favor i 76 en contra. La llei, que recull l'existència d'un patrimoni lingüístic a França que inclou el francès i la resta de llengües regionals, entre les quals el català, proposa difondre aquestes llengües minoritàries a les escoles públiques, obrint la porta a la immersió lingüística, i aplicar iniciatives com la retolació bilingüe.

És la primera vegada que a França s'aprova una llei sobre llengües regionals, tot i els recels del ministre d'Educació Nacional, Jean-Michel Blanquer i, en general, del govern d'Emmanuel Macron, que estava en contra de la norma. 

Morac ha manifestat que l'aprovació de la proposició és «una victòria històrica», que representarà un salt important en la situació d'aquests idiomes, només tímidament acceptats. El diputat ha remarcat que s'han mantingut dins els criteris del Tribunal Constitucional francès, i ha indicat que cal voluntarietat i que es garantisca que tots els alumnes coneixeran igualment el francès. També es crearà paquet de suport per a escoles privades que ofereixen educació en català des de fa dècades, com la Bressola o Arrels, a la Catalunya Nord.

La directora general de la Bressola, Eva Bertrana, ha expressat la seua satisfacció a Twitter i ha agraït la feina del diputat de Perpinyà Romain Grau (La República en Marxa), que ha estat un dels que ha votat a favor de la proposició, i de l'impulsor, Paul Molac.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací