Biden proposa un nou model mundial perquè les multinacionals paguen més impostos

Les empreses pagarien segons la facturació a cada país amb un acord per a un impost de societats global mínim

per ACN / NLV

Política

Joe Biden
Joe Biden | Reuters

L'administració del president dels Estats Units, Joe Biden, ha proposat als estats de l'OCDE un nou model fiscal que obligue les grans multinacionals a pagar una taxa segons la facturació a cada país, amb un acord sobre un impost de societats global mínim. Segons publica el Financial Times, el pla, que ja s'ha enviat als estats, afectaria les 100 multinacionals més importants del món, incloses les grans tecnològiques. L'objectiu dels Estats Units és marcar un mínim impositiu del 21% que permeta a l'administració Biden apujar impostos al seu país sense risc que les empreses marxen a llocs amb taxes molt més baixes. 

De fet, Biden preveu augmentar l'impost de societats als EUA del 21% al 28%, per recaptar 2 bilions de dòlars ens els propers 15 anys.   

La vicepresidenta espanyola i ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha assegurat aquest dijous en una entrevista amb Bloomberg que l'Estat espanyol dona ple suport a la proposta de Biden, tot i que espera conéixer-ne els «detalls». En aquest sentit, ha destacat el canvi de tendència a Washington i ha dit que confia que hi puga haver un acord global a l'estiu. 

«Espanya dona ple suport a les propostes del Tresor nord-americà per un impost de societats global mínim que ature la cursa cap a l'abisme», és a dir, la rebaixa constant d'impostos en alguns estats, ha assegurat Calviño en una piulada. 

Els plans dels Estats Units podrien acabar amb paradisos fiscals per a les empreses multinacionals com el d'Irlanda. L'objectiu és posar fi a la disparitat d'impostos nacionals que permeten que, a través de l'enginyeria fiscal, les grans multinacionals acaben pagant molt poc, o quasi res, en taxes. 

Fa anys que l'OCDE té obertes negociacions sobre els impostos, però sense grans avanços. 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací