Un altre Sorolla per al Museu de Belles Arts de València

per NLV

Cultura

Un altre Sorolla per al Museu de Belles Arts de València
Un altre Sorolla per al Museu de Belles Arts de València

El Museu de Belles Arts de València disposa ja del retrat que el pintor Joaquim Sorolla va realitzar a la cantant de sarsuela Isabel Bru el 1904. Ha arribat procedent de Nova York, on ha estat aquests últims anys. El passat mes d'octubre va ser adquirit per la Generalitat a la casa de subhastes Christie's per un import de 63.303 euros. 

Sorolla va pintar el Retrat d'Isabel Bru en el zenit de la seua carrera. L'oli sobre tela mostra la cantant de cos sencer amb un vestit llarg de color aiguamarina i randa blanca, amb un escot ample, que deixa a la vista el seu coll esvelt i les arracades de diamants. A la mà esquerra llueix anells brillants, i la dreta, la recolza en una cadira guarnida amb un teixit blanc.  

El quadre va romandre al saló de la casa de la cantant fins que va morir el 1931, moment en què va passar a les mans de les seues germanes, les seues úniques hereves. El 1940, un particular va comprar la peça, que ha romàs en mans de col·leccionistes privats fins ara. 

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha mostrat la seua satisfacció per l'arribada d'aquesta «impressionant» obra de Sorolla de la qual destaca «la singularitat, ja que no són freqüents els retrats de grandària natural». Per a Amoraga, es tracta «d'una de les grans adquisicions per al Museu que molt prompte es podrà veure a les sales», ha indicat. 

Per la seua banda, el director del Museu de Belles Arts, Pablo González Tornel, ha destacat que «aquest retrat no honra només el pintor, sinó que recupera la memòria d'una dona, Isabel Bru, que va tractar amb els intel·lectuals més rellevants de la seua època, com ara Jacinto Benavente o Ruperto Chapí, i la vida de la qual és un exemple de la lluita per la llibertat i la independència femenina a cavall entre els segles XIX i XX». 

«Aquesta obra completa la ja rica col·lecció d'obres de Sorolla del Museu. El retrat d'Isabel Bru permetrà elaborar un discurs complet de les diferents facetes del meravellós pintor valencià», ha afirmat González Tornel. 

Isabel Bru 

Nascuda a València el 1874, formava part d'una família d'artistes -son pare, Francesc Bru, era un eminent baríton- i des de xicoteta va participar en els cors dels espectacles en què treballaven els seus pares. A l'edat de 13 anys va actuar com a primera tiple en substitució d'una cantant en la sarsuela Cádiz

El 1894 va debutar al teatre Apolo de Madrid, on va cantar entre altres obres La zarina. Després va passar al teatre Eslava, on va triomfar amb El tambor de granaderos, les dues del compositor Ruperto Chapí, amb qui va treballar molt. També ho va fer amb Carlos Arniches, Carlos Fernández Shaw o Ricardo de la Vega.

Als 33 anys es va retirar de l'escena i va viure a Madrid acompanyada de sa mare i de la seua germana fins que va morir, en 1931, amb 56 anys, després d'una llarga malaltia que li va paralitzar el cos. 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací