La UJI publica l'itinerari de predicació de sant Vicent Ferrer per les comarques del nord

per NLV

Cultura, InfoLlibres

Tomàs Martínez, autor de «La predicació de sant Vicent Ferrer per les comarques de Castelló»  |  UJI
Tomàs Martínez, autor de «La predicació de sant Vicent Ferrer per les comarques de Castelló» | UJI

La Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana ha publicat un llibre sobre sant Vicent Ferrer que recull l'itinerari de predicació que va dur a terme per les comarques del nord del País Valencià.

La predicació de sant Vicent Ferrer per les comarques de Castelló, del catedràtic de Literatura medieval a l'UJI Tomàs Martínez Romero, inclou sermons inèdits i noves contextualitzacions.

Segons explica Joan Francesc Mira al pròleg, els sermons del dominic no eren precisament amables ni divertits: «Volia commoure, atraure, impressionar i, si calia, instil·lar en l’audiència un saludable terror».

Entre maig i juny del 1413, Nules, Borriana, Vila-real (probablement), Onda, Atzeneta del Maestrat, Albocàsser, Sant Mateu i Benicarló van ser testimonis de les predicacions de l’influent frare, reconegut com el primer «comunicador de masses» de tot Europa. I allò representava un veritable esdeveniment social incomparable per la personalitat i el carisma del personatge.  A més de la documentació d'arxiu, es coneix el pas del dominic valencià per aquestes localitats a través de la tradició de miracles i representacions iconogràfiques.

Martínez Romero introdueix el llibre posant en context d’una manera aclaridora els fets, i ens ofereix la transcripció dels nou sermons conservats en versió llatina al manuscrit 477 de la Biblioteca de Catalunya, i la seua traducció al valencià, confrontats per comparar els textos. A més, l’obra, amb algunes il·lustracions relatives al sant, es completa amb un epíleg del catedràtic de la Universitat del Sagrat Cor de Milà, Gian Luca Potestà, que torna a posar de manifest qui i com de famós era el pare Vicent Ferrer.

La directora de Publicacions de la UJI, Carme Pinyana, assenyala en un article sobre aquest volum: «La importància i rellevància indubtable de sant Vicent per als valencians, i per als europeus, i els esdeveniments històrics i socials que va propiciar, justifica una investigació com aquesta que ha tret a la llum sermons inèdits, acuradament traduïts, anotats i editats. Tomàs Martínez torna a demostrar el seu esforç constant i eficient en l’estudi rigorós dels nostres textos medievals».

Agermana’t

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací