Intersindical Valenciana exigeix a Iceta solucions reals a l’abús de la temporalitat

per Intersindical Valenciana

Veus

Intersindical Valenciana exigeix a Iceta solucions reals a l’abús de la temporalitat
Intersindical Valenciana exigeix a Iceta solucions reals a l’abús de la temporalitat

El nou ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, en la seua compareixença al Senat, va dibuixar l’esborrany del que serà la seua política al capdavant del Ministeri i, en particular, com pensa abordar el problema de l’actual borsa de temporalitat existent a les administracions públiques.

Lluny d’escoltar les reivindicacions dels col·lectius de personal interí i de les organitzacions sindicals, com Intersindical, que compartim la idea que la normativa i la jurisprudència europea emparen el dret a l’estabilitat en l’ocupació al personal víctima de l’abús de la temporalitat, el ministre segueix la senda marcada pel Partit Popular i els sindicats CCOO, CSI-F i UGT en 2017 i 2018, consistent en la convocatòria d’ofertes d’ocupació massives. Unes ofertes mal anomenades d’estabilització, perquè realment es tracta d’ofertes ordinàries que, en general, no contemplem cap mesura de protecció envers el personal interí ni de penalització de les administracions que han incomplit sistemàticament l’ordenament intern i europeu.

Una afirmació que no la fem nosaltres, la Intersindical Valenciana, sinó que la fa el Tribunal de Justícia de la Unió Europea quan en la sentència de 19 de març de 2020 , en referència a l’adequació de la convocatòria de processos selectius a les disposicions de la Directiva Europea 1999/70/CE i l’Acord Marc, diu que: «Per tant, donat que l'organització d’aquests processos és independent de qualsevol consideració relativa al caràcter abusiu de la utilització de relacions de servei de duració determinada, no resulta adequada per a sancionar degudament la utilització abusiva d’aquestes relacions de servei ni per a eliminar les conseqüències de la infracció del Dret de la Unió. Per tant, no sembla que permeta assolir la finalitat perseguida per la clàusula 5 de l’Acord Marc».

És per això que des de la Intersindical Valenciana instem el ministre Iceta a canviar l’estratègia d’abordatge del problema de la temporalitat a les Administracions Públiques explorant altres vies que, efectivament, garantisquen la protecció del personal víctima de l’abús amb la consolidació de l’ocupació. Vies que van des de la contemplada a l’article 61.6 i 61.7 de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic de convocatòria per llei d’un concurs de mèrits per a la consolidació del personal interí, a la creació legal de noves situacions administratives del personal en abús com és la de funcionari fix o la de personal a extingir.

Per al Sindicat, qualsevol opció de les esmentades és perfectament vàlida, en el sentit que conté un element de protecció per als treballadors i treballadores que han estat sotmesos a una situació laboral de precarietat per l’actuació fraudulenta de les administracions. Qualsevol altra via, no deixarà de ser una cortina de fum que pretén amagar la responsabilitat de les administracions, fent recaure sobre el col·lectiu de persones interines i temporals les conseqüències d’aquesta irregularitat i, per tant, serà motiu, més que suficient, per seguir i augmentar la intensitat de les mobilitzacions.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací