Agró denuncia tales desmesurades al Parc Natural de la Pobla de Sant Miquel

El col·lectiu demana que es paral·litzen immediatament aquestes intervencions a l'espai protegit del Racó d'Ademús

per NLV

Territori

Pins tallats al Parc Natural de la Pobla de Sant Miquel (el Racó d'Ademús)  |  AE Agró
Pins tallats al Parc Natural de la Pobla de Sant Miquel (el Racó d'Ademús) | AE Agró

Acció Ecologista-Agró ha detectat sobre el terreny grans tales de centenars de pins adultsi sans, alguns de grans mesures i de més de 80 anys, al Parc Natural de la Pobla de Sant Miquel (el Racó d'Ademús) i han denunciat els fets a la conselleria responsable, atès que «no hi ha cap causa raonable ni justificada per efectuar estes intervencions abusives i desproporcionades en un espai natural protegit i de gran valor», prop d’una de «les zones més valuoses, Las Blancas, al costat d'El Verdinal».

 Els arbres afectats són fonamentalment pins negrals (Pinus nigra), una espècie de pi més exigent i no tan freqüent a les nostres terres com el pi blanc (Pinus halepensis), més conegut i de major distribució. Se n'han comptabilitzat quasi un millar, i encara en queden altres senyalitzats per ser abatuts pròximament. «Els rodals adults i millor conservats d’esta espècie es consideren dignes de protecció», han assenyalat  membres del col·lectiu.

Agró ha advertit que «la tala resulta encara més absurda i sorprenent quan, en altres paratges naturals valencians, s’està invertint diners provinents de fons europeus per a la conservació i protecció d’esta mateixa espècie». A més, «també resulta escandalós que probablement es tracta de terrenys públics, ja que en la senyalització dels arbres es veuen emblemes de l’empresa pública VAERSA i cartells d’una empresa de treballs forestals radicada a Requena. Les actuacions encara estan en marxa i s’ha pogut fotografiar maquinària pesant que intervé en les tales».

El col·lectiu s’ha adreçat a la Direcció General de Medi Natural i Impacte Ambiental per demanar explicacions sobre esta actuació, i «saber qui és el responsable (probablement, la mateixa administració valenciana)». «Lamentablement l’actuació manifesta moltes semblances amb unes tales similars detectades fa uns mesos al Penyagolosa, i també denunciada per AE-Agró i altres col·lectius ciutadans que afecten la mateixa espècie, en terrenys públics i en una àrea protegida d’altíssim valor ambiental», assenyala. En aquest cas, «les actuacions estaven subvencionades amb centenars de milers d’euros per fons europeus de conservació, i pretenien “millorar” un bosc a protegir, tallant milers d’arbres».

«L’absurditat d’actuacions com estes fan sospitar interessos allunyats de la protecció del medi natural, ja que només resulta beneficiada per l’actuació l’empresa executora i ningú més; ni els propietaris (públics), ni el medi ambient, ni el conjunt de la societat, si no és que hi ha alguns beneficiaris més, entre els qui faciliten despropòsits com aquests, cosa que s’hauria d’investigar», ha conclòs.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací