Tal dia com hui de fa 2 anys es va incendiar la catedral de Notre-Dame de París

per NLV

Efemèrides

Tal dia com hui de fa 2 anys es va incendiar la catedral de Notre-Dame de París
Tal dia com hui de fa 2 anys es va incendiar la catedral de Notre-Dame de París

El 15 d'abril del 2019 es va incendiar la catedral de Notre-Dame de París, un símbol de  la història de la ciutat. 

L'alarma contra incendis de Notre Dame va sonar a les 18.30 hores i la catedral va ser evacuada immediatament. Testimonis dels carrers veïns van dir que el primer que van notar va ser una mica de fum al sostre, en una part coberta per la bastida de treballs de renovació.

Uns cinc-cents bombers van treballar gairebé durant cinc hores per contindre l'incendi. A les 23.00 hores, l'estructura «havia estat salvada i protegida en el seu conjunt», va dir el cap dels bombers Jean-Claude Gallet. Les dues espectaculars torres que s'eleven en l'horitzó de París es van salvar, però dos terços del sostre van ser destruïts per les flames. La fiscalia de la ciutat va anunciar una investigació sobre l'incendi.

Milions de persones d’arreu del món van assistir atònites, en viu o per televisió, a través dels seus ordinadors o dels seus mòbils, a la destrucció de l'edifici més conegut de la ciutat junt amb la Torre Eiffel. 

Notre Dame, que és propietat de l'Estat francès, va transcendir fa temps el seu caràcter religiós. Hui és una icona de la cultura popular, inseparable del perfil urbà de la capital. 

Pel que fa a la investigació sobre les causes de l’accident, es va descartar el mòbil terrorista que va alimentar al seu dia tot tipus de teories conspiratives. En el punt de mira, les empreses que restauraven l'agulla de la catedral i l'Estat, per una possible negligència.

Dies abans del segon aniversari de l'incendi, els responsables de la reconstrucció van organitzar una visita virtual en la qual es va poder veure el bosc de bastides que envolta els murs per consolidar l'estructura abans de començar la reconstrucció.

Una de les tasques més delicades va ser desmuntar la bastida que envoltava l'agulla, en total 300 tones de peces metàl·liques que es van anar extraient amb unes grues articulades i amb especialistes en treballs d'altura. Això va acabar a finals del 2020.

Ara continuen els esforços per consolidar les voltes i en paral·lel s'han seleccionat un miler de roures en un bosc de l'oest de França que serviran per refer el sostre sota l'agulla. El foc va fondre en la coberta les plaques de plom, cosa que va volatilitzar una pols extremadament contaminant que en part es va precipitar sobre el mateix edifici i que no només obliga a utilitzar tècniques especials per extreure'l dels murs i de les pintures, sinó que alenteix el treball.

En els protocols d'aquesta reconstrucció que es pretén modèlica des del punt de vista de la seguretat laboral, s'ha establit que cada vegada que algú entra i ix del recinte cal dutxar-se per desprendre's d'aquesta pols de plom que ho impregna tot. Malauradament, les petjades de l'enfonsament de l'agulla de la catedral al transsepte, que va ser el moment més tràgic del sinistre, són encara ben perceptibles.

L'objectiu és seguir una planificació rigorosa que permeta la reobertura de la catedral el 2024.

 

Fonts: Aurélien Breeden, «La Catedral de Notre Dame en París se incendia», The New York Times, 2019  /  Marc Bassets, «Grave incendio en la catedral de Notre Dame de París, joya del gótico europeo», El País, 2019  /  Eva Cantón, «Notre Dame, confinada un año después del incendio», El Periódico, 2020

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací