MOVA 2021 ofereix més que cinema per a ampliar la mirada sobre la diversitat sexual

La segona edició de MOVA (Mostra Visible Alacant) amplia la seua mirada més enllà del cinema i inclou les arts escèniques, posant el focus en la identitat i el gènere

per NLV

Cultura

MOVA 2021 ofereix més que cinema per a ampliar la mirada sobre la diversitat sexual
MOVA 2021 ofereix més que cinema per a ampliar la mirada sobre la diversitat sexual

La Mostra Visible Alacant (MOVA), organitzada de manera conjunta per Diversitat Alacant, Institut Valencià de Cultura i Zinegoak, Festival de cinema i arts escèniques LGTBI de Bilbao, ha presentat aquesta setmana la segona edició.

Les nou obres que es podran veure aborden la diversitat sexual a través de diverses mirades, posant el focus de manera específica en les qüestions de la construcció de la identitat, el gènere i la masculinitat. En aquesta ocasió, MOVA mostrarà creacions audiovisuals i també escèniques, ja que com la delegada d'Institut Valencià de Cultura a Alacant, Alicia Garijo, ha assenyalat: «Com més variades siguen les propostes artístiques i culturals que aborden la diversitat sexual, més rica serà la programació i més referències podrem generar».

Cul Kombat, de la companyia valenciana de Patrícia Pardo, i La maldición de los hombres Malboro, d'Isabel Vázquez i Elena Carrascal, seran les propostes escèniques que a través del més irreverent teatre circ i la dansa contemporània, plantejaran les visions del cos i les maneres de ser home que imposa la nostra societat respectivament.

La part cinematogràfica se centra en la identitat de gènere amb gran part dels seus continguts entorn de la realitat trans.

«MOVA tracta de crear espais de comunicació i reflexió a través de l'art i la cultura, que ens permeten establir diàlegs, bastir ponts i mostrar referències constructives», explica l'alacantí Pau Guillén, director de Zinegoak, un dels principals esdeveniments cinematogràfics lligats a la diversitat sexual a l'estat espanyol.

Destaquen les projeccions dels llargmetratges Canela i Valentina, dues històries que ofereixen una mirada positiva i esperançadora sobre les vivències trans actuals. El documental Canela, de la xilena Cecilia del Valle, és la història en primera persona de la seua protagonista, que decideix iniciar el procés de transició als 58 anys. Una dona forta i decidida, que s'enfronta als seus dubtes i temors i lentament els va resolent. Valentina, del brasiler Cassio P. Santos, és una aposta per la ficció compromesa en tots els seus àmbits. Des de la producció, en què la major part de l'equip tècnic i artístic de la pel·lícula és LGTBI, passant per la visibilitat de les actrius i els actors trans, ja que en el càsting de la seua protagonista van participar més de 60 adolescents trans, entre les quals es va elegir la coneguda youtuber i activista trans Thiessa Woinbackk. També destaca el ferm propòsit de contar una història que, sense esquivar els problemes i les situacions complicades que la majoria d'adolescents trans travessen, ofereix esperances i una mirada d'optimisme cap al futur.

Per a Toño Abad, president de Diversitat Alacant, MOVA és una aposta ferma: «Volem continuar apostant per activitats com MOVA, ja que és la nostra responsabilitat continuar treballant per la visibilitat en tots els àmbits i en especial a través de la cultura». Tot i que l'any passat la situació sanitària va impedir desenvolupar la Mostra, l'activitat ha arribat per a quedar-se i continuar creixent.

El Teatre Arniches serà la seu de les activitats de MOVA, que es desenvoluparan entre el 4 i el 9 de maig.

Per a venda d'entrades consulteu ací.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací