Els Ludi Saguntini consoliden Sagunt com a referent didàctic de la cultura clàssica

Cinquanta escoles i instituts de tot l'Estat s'han inscrit en els tallers digitals dissenyats per a promoure la cultura clàssica entre l'alumnat

per NLV

Territori, Cultura

L'edició virtual dels Ludi Saguntini referma Sagunt com a referent (...)
L'edició virtual dels Ludi Saguntini referma Sagunt com a referent (...)

Els Ludi Saguntini MMXXI, que se celebraran del 19 al 23 d'abril en format virtual, s'ha presentat aquesta setmana a l'aula de cultura clàssica Saguntina Domus Baebia de Sagunt (el Camp de Morvedre) en un acte que ha comptat amb les intervencions de la directora general d'Innovació Educativa i Ordenació, Margarida Castellano, i l'alcalde de Sagunt, Darío Moreno, junt amb representants de l'associació de professorat Ludere et Discere, que organitza aquests tallers didàctics i representacions teatrals dissenyats per a promoure la cultura clàssica entre l'alumnat de les escoles i els instituts des de fa 23 anys. 

 Castellano, ha aplaudit «la gran aposta que ha fet l'organització dels Ludi Saguntini amb aquesta edició virtual que referma Sagunt com a referent didàctic de la cultura clàssica a escala estatal». «Té molt de valor que els Ludi Saguntini sobrevisquen a una pandèmia com aquesta i, a més, en traguen profit arribant a més professorat i alumnat d'altres autonomies que segur que el 2022, si la situació ho permet, vindran a Sagunt a viure en persona aquest esdeveniment», ha subratllat. Així mateix, Castellano ha agraït el suport «incondicional» als Ludi que fa l'Ajuntament de Sagunt, «que any rere any dona suport a aquest esdeveniment i ho posa tot a disposició de l'organització per a fer-lo possible».

Per la seua banda, l'alcalde de Sagunt ha destacat que la festa de la cultura clàssica «torna a la ciutat, adaptada a les circumstàncies que estem vivint i combinant-la amb activitats en línia, però torna amb les mateixes ganes i la mateixa energia». «És un orgull per a la nostra ciutat albergar els Ludi Saguntini, i més en aquest any tan complicat en el qual creiem que és imprescindible que activitats com aquestes continuen avant», ha afegit.

Moreno ha insistit en el fet que «aquest projecte didàctic és referent a escala internacional en el món de la cultura clàssica, traspassa l'aula i fa partícip l'alumnat de tal manera que el submergeix en el passat». 
 

Ceres i la festa de les «Cerealia» com a eix central

El portal virtual dels Ludi Saguntini MMXXI està dedicat a la deessa Ceres, la qual simbolitza l'equilibri del món i representa el cicle natural de la vida, perquè el primer dia del festival, el 19 d'abril, els romans festejaven les «Cerealia», les festes més grans en honor d'aquesta deessa que simbolitza l'agricultura, les collites i la fecunditat.

La pandèmia ha obligat a una reinvenció total dels Ludi Saguntini per tal de donar forma en línia als tallers didàctics o 'officinae' (activitats),  que són els següents: el temps en l'antiguitat, la mitologia, el mosaic, la ceràmica grega, la indumentària, la joieria romana, la cuina, objectes militar, la dansa, la numismàtica i el teatre.

Cada 'officina' o taller consta d'una guia didàctica, informació general, explicació visual d'algun aspecte concret, exercicis en línia per a mòbil, tauleta o ordinador i una activitat de manipulació, en format PDF i en vídeo, per a treballar-la amb l'alumnat a l'aula. A més, es durà a terme una gimcana virtual al llarg de la setmana de celebració.

El format virtual d'enguany ha suposat una expansió del projecte educatiu dels Ludi Saguntini per altres territoris. Així, s'hi han inscrit 50 centres educatius, 13 dels quals són de Madrid, Andalusia, Catalunya, Canàries, Castella i Lleó i Castella-La Manxa.

Un altre dels avantatges d'aquesta proposta en línia és que afavoreix una major integració de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en l'ensenyament de la llengua i cultura clàssiques, i ofereix al professorat un ventall més ampli d'eines per a utilitzar a l'aula. De fet, tots els materials i activitats d'aquests primers Ludi Saguntini virtuals estan disponibles per a tot el professorat en els webs domusbaebia.com i culturaclasica.net.

L'organització dels Ludi Saguntini també ha destacat que la dualitat presencialitat/virtualitat continuarà el pròxim any amb els Ludi virtuals, encara que es facen els presencials, perquè així es facilita que centres d'altres autonomies hi participen en línia.

Tallers presencials a la Domus Baebia i teatre grecollatí en directe

Però no tota la programació dels Ludi Saguntini MMXXI serà virtual, ja que l'aula de cultura clàssica Saguntina Domus Baebia mantindrà al llarg de tota la setmana els cinc tallers presencials que ha estat oferint al llarg d'aquest curs, amb inscripció prèvia i mantenint el protocol establit per aquest espai educatiu. Els cinc tallers de cultura clàssica que impulsa la Domus Baebia són: llànties romanes, escriptura, mosaics romans, higiene i cosmètica, i ceràmica grega.

També s'oferirà, al professorat que ho considere, la possibilitat de visitar les restes arqueològiques del municipi, com ara els jaciments de la Domus dels Peixos i de la Via Porticus, i el Museu de l'Escena Grecollatina, ja que romandran oberts. Aquestes dues propostes compten amb la participació del CEFIRE de Sagunt i l'Assessoria de Clàssiques.

Igualment, la part del teatre clàssic al Teatre Romà de Sagunt es manté també de forma presencial amb l'adopció de totes les normes i mesures de seguretat vigents contra la COVID-19. Es tracta del XXIV Bis Festival de Teatre Grecollatí que impulsa l'associació de professorat de clàssiques Prósopon de Sagunt dins del marc dels Ludi Saguntini.

Durant la setmana dels Ludi es representaran tres obres en horari matinal al Teatre de Sagunt. El dia 20 d'abril es representarà una comèdia grega titulada Las asambleístas, de Aristòfanes, pel grup Caligae de Iecla (Múrcia). El 22 d'abril serà el torn de la tragèdia grega Antígona, de Sòfocles, representada en valencià pel grup Komos, de l'IES Districte Marítim de València. Finalment, el 23 d'abril el mateix grup Komos posarà en escena la comèdia llatina Gemelos, de Plaute.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací