La MAT Morella-la Plana obligarà a ampliar la subestació d’Almassora sobre camps de cultiu

La infraestructura elèctrica de la Plana creixerà 1,3 hectàrees en una superfície destinada actualment a la producció de cítrics.

per Rubén Soto

Territori

Subestació elèctrica de la Plana  |  Rubén Soto
Subestació elèctrica de la Plana | Rubén Soto

El projecte de la línia de Molt Alta Tensió (MAT), que recorrerà 86,7 km de les comarques valencianes del nord, i passarà per 16 municipis amb un nivell de tensió de 400 kW (Kilowatts), obligarà a fer ampliacions en la subestació de la Plana, ubicada al terme municipal d’Almassora.

L’empresa promotora del projecte, Red Eléctrica de España (REE), ha explicat que aquesta infraestructura s’ha d’ampliar perquè «les instal·lacions actuals no tenen la capacitat necessària per allotjar el nou circuit», tal com s’assenyala en la declaració d’impacte ambiental aprovada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic. Per aquest motiu, es construiran dos nous carrers de 400kW en una superfície d’1,3 hectàrees que actualment estan ocupades per camps del cultiu de cítrics.

La inversió necessària per a poder dur a terme les obres d’ampliació es troba inclosa en el pressupost de 60 milions d’euros necessaris per a dur a terme la MAT, que hauran de finalitzar abans de 2024, any en què s’espera que comence a operar la línia.

Una «autopista» connectada a les energies renovables dels macroparcs

L’objectiu de la MAT Morella-la Plana és «reforçar l’eix existent entre Aragó i València de la xarxa de transport d’energia elèctrica, cosa que permetrà incrementar la qualitat de subministrament del sistema», segons exposa REE en la declaració d’impacte ambiental. Aquesta estructura també permetrà el transport de l’electricitat generada pels parcs eòlics que operen a les comarques d’interior i permetrà recollir l’energia dels 22 nous parcs eòlics del projecte «Clúster-Maestrazgo», de l'empresa Forestalia, a les comarques aragoneses de Gúdar-Javalambre i el Maeztrazgo.

Es desmantellarà la línia elèctrica actual

Les 251 torres que formen l’actual línia elèctrica s’hauran de retirar quan es pose en funcionament la MAT, ja que deixaran d’estar actives. Actualment, aquestes construccions es troben molt a prop de zones com els Hostals de les Useres (l'Alcalatén) o la Carrasca de Culla (el Maestrat). Tot i això, per a poder desmantellar l’actual línia també s'haurà de posar en funcionament la MAT i presentar un projecte que supere totes les tramitacions necessàries, cosa que pot fer que l’eliminació de les torres s’endarrerisca.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací