Les famílies de 17 represaliats pel franquisme recuperen les seues restes a Paterna

per EP / NLV

Societat

Les famílies de 17 represaliats pel franquisme recuperen les seues restes a Paterna
Les famílies de 17 represaliats pel franquisme recuperen les seues restes a Paterna

Les famílies de 17 persones represaliades pel franquisme que van ser enterrades a la fossa 127 del cementeri de Paterna (l'Horta Nord) han recuperat aquest dissabte les seues restes.

L'acte, gràcies qual aquests familiars podran donar sepultura als seus «amb la dignitat que mereix tot ésser humà» i «tancar ferides», s'emmarca en el projecte d'excavació i exhumació de la fossa comuna 127, subvencionat per la Diputació de València.

El president de l'associació de familiars d'aquesta fossa, Juan José González, ha agraït la implicació de les institucions en aquest procés de recuperació de la dignitat de milers de víctimes del franquisme i ha acabat la seua intervenció expressant el desig que «mai més hi haja algú que considere que una altra persona, per la seua forma de pensar, és un enemic a abatre».

El projecte va arrencar el 2018 amb l'objectiu d'exhumar, recuperar, estudiar i identificar fins a 143 cadàvers de persones afusellades en dues setmanes el 1940 i soterrades en tres saques a la fossa 127. L'anàlisi genètica ha permès identificar 17 homes amb traumatismes i ferides que evidencien una execució per afusellament i amb un tret de gràcia. També s'hi han trobat desenes de projectils.

Les víctimes que han pogut identificar-se tenien entre 24 i 43 anys. Miguel Frasquet, José Perera, Ambrosio Vijuescas, Francisco Torregrosa, Juan Bautista Balbestre, Ramon Villaescusa, Eugenio Granero, Román Ibáñez, Gabriel López, Isabelino Almerich, Enrique Gimeno, José Benavides, Bernardino Molina, Antonio Reche, Francisco Sanz, Carlos Catalunya i Ruperto Solaz descansen en pau després d'anys de lluita per trobar les seues restes.

La procedència és diversa, des de diversos municipis del País Valencià fins a ciutats com ara Albacete, Còrdova o Badajoz, si bé la majoria era originària de la ciutat de València i dels pobles de l'Horta.

El responsable provincial de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, ha assistit a l'acte al costat de la consellera de Transparència i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, el vicepresident de la Diputació i alcalde de Burjassot, Rafa García, la diputada provincial i regidora a Manises Pilar Molina, membres del consistori local i alcaldes i regidors de diferents municipis valencians que, igual que García i Molina, compten amb víctimes que van ser enterrades a la fossa comuna 127.

En paraules de Ramiro Rivera, «és clar que no podem canviar la història i evitar el patiment que van viure aquestes persones executades per la seua ideologia, però no descansarem fins a donar resposta a totes les famílies que acudeixen a la Diputació a sol·licitar ajuda per localitzar les restes dels seus éssers estimats i que puguen enterrar-los dignament, contribuint a tancar ferides».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací