Unides Podem alerta de la «bombolla» de macroparcs fotovoltaics al País Valencià

El grup parlamentari pregunta al govern espanyol quines mesures té previstes adoptar per regular la insta·lació d'aquestes plantes en zones rurals

per EP / NLV

Territori, Política

Unides Podem alerta de la «bombolla» de macroparcs fotovoltaics al País Valencià
Unides Podem alerta de la «bombolla» de macroparcs fotovoltaics al País Valencià

Unides Podem ha presentat al Congrés una pregunta parlamentària relativa als projectes d'instal·lacions fotovoltaiques en comarques del País Valencià que mantenen un entorn natural de qualitat amb activitats productives adaptades al medi, uns valors que es veuran destruïts en part.

La iniciativa, signada per Marisa Saavedra, Juan López de Uralde, Rosa Medel, Txema Guijarro i Roser Maestro, adverteix que aquests projectes «s'estan multiplicant», un fet que «pot ser una bombolla energètica i financera, assentada en processos especulatius que aporten molt poca riquesa o cap al territori en el qual s'implanten i que xoquen amb un desenvolupament rural necessari  i amb una economia sostenible que beneficie la gent que hi viu i revertisca els processos de despoblació». 

Unides Podem destaca que «des de la defensa de les energies renovables, imprescindibles per frenar el canvi climàtic», entenen que «l'obligada transició energètica ha de ser plantejada sota les premisses d'ocasionar un baix impacte ambiental, mantindre un compromís amb els valors de les zones on s'ubiquen i que el territori participe dels beneficis econòmics que l'activitat puga produir».

La formació morada al·ludeix al macroparc fotovoltaic a Xiva (la Foia de Bunyol), amb una superfície de 400 hectàrees i projectada a menys de 500 metres d'un espai de màxima sensibilitat ambiental com és el Paratge Natural Municipal de la Serra de Xiva i ressalta com la ciutadania s'ha mobilitzat per manifestar el seu rebuig a aquesta instal·lació.

També fa esment del municipi de Viver (l'Alt Palància), on es preveu una macroplanta que ocuparà 125 hectàrees de sòl agrícola amb conreus d'oliveres, ametllers o nogueres.

En ambdós casos, ha lamentat, aquests parcs es pretenen instal·lar en terreny agrícola i forestal, i «produirà un impacte greu i irreparable sobre l'agricultura, el medi ambient i el paisatge, que afectarà a curt termini el sector socioeconòmic i la riquesa mediambiental».

Unides Podem remarca que, a més, és necessària la connexió amb la xarxa de transport de l'energia, «que exigeix ​​la construcció de noves línies que també afecten l'entorn que travessen per possibilitar, finalment, el consum d'aquesta energia en punts molt allunyats del lloc de generació» i, per tant,  «produeix una riquesa que no suposa cap benefici al territori on s'ha generat».

Per tot això, aquest grup parlamentari pregunta al govern espanyol quines mesures ha adoptat o té previst adoptar per ordenar i regular la instal·lació de plantes eòliques i fotovoltaiques en zones rurals, per fomentar la producció d'energies renovables a les àrees properes als punts de distribució i l'ús d'aquesta energia, i què planteja perquè els territoris on es genera l'energia elèctrica puguen participar dels beneficis econòmics que en produeix l'ús.

Unides Podem vol conèixer també quines mesures ha adoptat o té previst adoptar el govern espanyol per fomentar la producció d'energia descentralitzada i per augmentar la sobirania alimentària davant l'amenaça d'acaparament de terres fèrtils per dedicar-les als projectes de plantes d'energies renovables, així com si ha contemplat mecanismes de protecció enfront d'una possible bombolla de les energies renovables.

Aquest quest grup també planteja si es contemplen mesures perquè les empreses propietàries de les instal·lacions garantisquen la restauració del paisatge i el medi dels danys causats en la seua construcció i durant el seu funcionament, i quan les instal·lacions de producció d'energia hagen acabat la seua activitat.

Finalment, Unides Podem s'interessa per si hi ha regulacions que permeten participar a les administracions locals, juntament amb altres organismes, en l'aprovació, denegació o establiment de condicions mediambientals per a la instal·lació de les macroplantes de generació d'energies renovables. Així mateix, també vol saber si el Govern afavorirà la vinculació al territori de les empreses sol·licitants d'ajudes per a la instal·lació de producció d'energies renovables i si aquesta vinculació comptarà a l'hora de baremar les adjudicacions dels fons europeus de recuperació a aquest tipus de projectes.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací