Les netes de Charles Chaplin reivindiquen el seu llegat en un documental

Carmen i Dolores Chaplin presenten una pel·lícula sobre la vida del seu avi, que s'estrenarà el 2022

per ACN / NLV

Cultura

Carmen Chaplin (a l'esquerra) i Dolores Chaplin (a la dreta) en el col·loqui per presentar el documental «Charlie Chaplin. A man of the world» al BCN Film Festival | Marta Casado | ACN
Carmen Chaplin (a l'esquerra) i Dolores Chaplin (a la dreta) en el col·loqui per presentar el documental «Charlie Chaplin. A man of the world» al BCN Film Festival | Marta Casado | ACN

Les netes de Charles Chaplin reivindiquen el seu llegat i el vessant més personal al BCN Film Festival. Carmen i Dolores Chaplin han presentat aquest diumenge el documental Charlie Chaplin. A man of the world. La projecció narra la vida del seu iaio i busca esbrinar l'impacte de les arrels romanís de l'actor i director en la seua obra. «Volem trobar aquests elements en la feina del meu iaio i entendre què va significar per ell ser mig gitano», explica la directora del documental, Carmen Chaplin. El fil conductor de la pel·lícula és el pare de Carmen i Dolores Chaplin, Michael Chaplin, en un intent de mostrar també una «reconciliació» del fill amb el pare. Previsiblement, la projecció s'estrenarà a l'estiu del 2022. 

«Aquesta pel·lícula és un viatge molt personal», afirma Carmen Chaplin. Entre altres aspectes, el documental explica la relació entre Michael Chaplin i el seu pare, marcada per la convivència amb la fama, la diferència d'edat i la confrontació derivada d'una educació «victoriana» i un «nen dels anys seixanta».

«Crec que vaig passar gran part de la meua joventut intentant escapar del meu pare. [...] Però del que intentava escapar en realitat era de la seua fama, que semblava que em perseguia per tot arreu, a totes les escoles a les quals vaig anar en la meua fracassada educació», explica el pare de Carmen i Dolores Chaplin en les primeres imatges emeses del documental. 

La pel·lícula pretén mostrar una imatge més «humana» del conegut director de cinema i abordar diferents aspectes de la seua «complexa» personalitat. La projecció combinarà el testimoni de Michael Chaplin amb intervencions dels seus germans, com l'actriu Geraldine Chaplin, i gravacions «inèdites» sobre la vida de Charles Chaplin amb la seua família. 

«Charlot combina un punt còmic i un tràgic, amb un de tendre i un cruel. Aquest aspecte més cruel potser deriva d'aquest instint de supervivència», afegeix el director de la Filmoteca de Catalunya, Esteve Riambau, en referència a les arrels de Chaplin. 

Més enllà de la vida de Charles Chaplin, Carmen i Dolores Chaplin també han explicat la seua relació amb el seu avantpassat. Tot i tenir-ne pocs records, el llegat i cognom del director de cinema han condicionat gran part de la seua vida. «Sempre vaig estar molt interessada a fer pel·lícules, però sentia que no ho podia fer. Quan em vaig fer gran, vaig acceptar que puc dirigir sense necessitat de ser un geni», ha reconegut Carmen Chaplin.

Carmen i Dolores Chaplin van créixer «allunyades» de la fama del director i, de fet, els seus pares mai van «emfatitzar-ne» el seu llegat. Les filles de Michael Chaplin es van criar en un entorn rural, fins al punt que van ser titllades «d'impostores» pels xiquets de l'escola, que no entenien que les seues companyes pogueren ser netes del cèlebre director, ha explicat Dolores Chaplin entre riures.

Actualment, l'equip del documental està fent la preproducció, preparant el calendari i la selecció de les persones entrevistades i començant a gravar Michael Chaplin. Previsiblement, el rodatge principal començarà a finals d'enguany i, si la conjuntura ho permet, la idea és estrenar el documental a l'estiu del 2022. 

La presentació d'aquesta pel·lícula ha tingut lloc en el marc de la cinquena edició del BCN Film Festival, un homenatge a Charles Chaplin i el centenari d'El Chico, amb una projecció de deu films i quatre curtmetratges de l'artista. Carmen Chaplin ha definit El Chico com «una de les millors pel·lícules» del director, a qui ha qualificat com «una gran part de la història del cinema».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací