Els ecologistes alerten de la desaparició de fauna autòctona

La Coordinadora de Grups de Defensa de la Natura a la Ribera també mostra preocupació pel cabal ecològic del Xúquer

per NLV

Territori

Els ecologistes alerten de la desaparició de fauna autòctona
Els ecologistes alerten de la desaparició de fauna autòctona

El proppassat dissabte 17 d'abril es va celebrar, de manera telemàtica, la reunió de primavera de la Coordinadora de Grups de Defensa de la Natura a la Ribera, formada per 23 entitats de la comarca.

Entre els acords als quals es va arribar, destaca el rebuig de l’energia nuclear «pel perill que suposa per a tothom i pels residus radioactius que genera». Uns residus que «hauran d'estar aïllats durant milers d’anys, cosa més que dubtosa i una indesitjable herència que deixarem als nostres descendents». En aquest sentit, l'organització recorda que la Ribera està a uns 50 km en línia recta de la central nuclear de Cofrents, que ja té 36 anys, un llarg historial d’incidents significatius i, a més, utilitza les escasses aigües del Xúquer per a refrigerar el reactor, mentre n'evapora uns 20 hm3 cada any.  Per tot això demana que «no li donen més permisos de funcionament i es tanque definitivament durant aquesta legislatura, tal com estan fent a Alemanya, on tancaran l’última nuclear l’any que ve». La Coordinadora ha decidit adherir-se a la plataforma antinuclear Tanquem Cofrents.

Un altre tema que l'organització considera fonamental és el de l’aigua. Xúquer Viu està estudiant l’esborrany del Pla Hidrològic del Xúquer per al 2021/27, que eixirà a finals de mes, per tal de presentar al·legacions. Les principals preocupacions són «el cabal ecològic, que és massa escàs i no arriba al 5% del cabal natural; la qualitat de l’aigua del riu, que no és l’adequada; i també la recuperació del bosc de ribera a les vores del riu, on ara hi ha canyes o esculleres de formigó/pedra en molts llocs». Sobre la modernització del regadiu, que passa de reg a manta a reg per degoteig, «hi ha una forta campanya de la Séquia Reial per a finalitzar els trams que falten, però no volen que es faça un estudi d’impacte ambiental i Xúquer Viu reivindica un estudi per a conéixer quin impacte ha tingut tot el que ja s’ha fet sobre el riu i l’Albufera i vore si convé deixar sense modernitzar alguna zona pròxima al llac».

Quant al barranc de Barxeta, «la denúncia dels abocaments bruts va fer que cessaren, de manera que durant molts dies el riuet ha dut les aigües transparents i cristal·lines com mai les havíem vistes». No obstant això, la organització no entén que «arxiven la denúncia» i ha decidit mantindre «un seguiment en cada poble i denunciar qualsevol nou abocament». També demana col·laboració a altres col·lectius com els piragüistes. Per una altra banda, a Riola han vist «taques d’oli o gasoil» i s'ha denunciat «sense resultats».  

La Coordinadora també ha decidit adherir-se a la campanya per un Túria Viu, que intenta recuperar el riu en la part final, mantenint l’ampla zona verda que existix ara.

Respecte a l’emergència climàtica, insisteix que «el transport motoritzat és el major emissor de gasos d’efecte hivernacle i, per tant, el principal responsable del calfament i els problemes creixents del clima». Així doncs, reclama ja «la Xarxa Verda que connecte tots els nostres pobles amb els polígons i els pobles veïns amb camins o carrils separats del trànsit motoritzat perquè puguen circular-hi vianants i ciclistes amb total seguretat». Però demana als responsables polítics que «quan dissenyen qualsevol carril nou consulten els usuaris de la bici per a evitar que es facen nyaps inservibles i cars, com per exemple el carril-bici de l’avinguda Joan Calot (Tulell, Alzira), que va costar 103.000 € i pràcticament ningú utilitza perquè és més perillós i lent circular entre els vianants que directament pels carrers dels costats». Per una altra banda, recorden que ja s’ha publicat el quadern didàctic Què és això de l’EMERGÈNCIA CLIMÀTICA per a treballar el tema a les escoles i instituts, i es pot demanar a l’Editorial Reclam.

També s'ha pronunciat en contra de l’ampliació del port de València, «que afectarà tota la costa valenciana i també augmentarà el transport marítim i terrestre, cosa que agreujarà el calfament climàtic i, per tant, ens impactarà negativament a tothom*». Considera que «el cost astronòmic que tindria l'hauríem de pagar tots els valencians per enriquir més les constructores i els de sempre». Per això, dona suport a la lluita de la plataforma ciutadana contra l’ampliació del port i signen el manifest.

Una altra recollida de signatures és la que han posat en marxa a Alzira amb la Campanya contra el Soroll dels vehicles de motor que superen els dBA permesos. També han posat una queixa al Síndic de Greuges perquè després d’anys denunciant-ho de paraula i per instància, l'Ajuntament no ha fet res. En aquest sentit, es faran una sèrie d’excursions en bici per la comarca i altres activitats. Les excursions, en les quals participarà l'autor de la Guia de rutes per la Ribera, seran els dissabtes: 24 d’abril a la Xopera d’Algemesí, 15 de maig a la Font de la Parra a Carcaixent, 5 de juny a les Fontanelles de Corbera... Eixida a les 9.30 de la plaça Major d’Alzira.

La Coordinadora ha decidit declarar la Setmana de la Bici a la Ribera al voltant del 3 de juny, Dia Mundial de la Bici, i conviden «ajuntaments i centres educatius a realitzar activitats per a fomentar l’ús de la bici durant eixos dies». Els col·lectius La Ribera en Bici, Amics de la Muntanyeta, Voluntariat de Corbera, la Mitja Galta i algun altre, organitzaran activitats aquestes jornades.

En la reunió també s'ha debatut sobre l’extinció de fauna a la comarca. Segons han assenyalat «els científics calculen que durant els últims 50 anys hem acabat amb el 60% dels animals i ací a la Ribera també». Els motius són diversos: «Incendis forestals reiterats, esgotament dels rius, dessecament de marjals, reg per degoteig, introducció d’espècies al·lòctones, urbanització del territori... i sobretot l’agricultura química, que enverina les terres i acaba amb la majoria de la fauna, inclús la més útil, la insectívora, amb la qual cosa les plagues augmenten». Per tot això, demanen a les autoritats que «intensifiquen la promoció de l’agricultura ecològica i als ciutadans que consumisquen productes ecològics autòctons, els més saludables i sostenibles.

Així mateix, s'ha acordat dur a terme a Cullera alguns actes sobre el PAI del Manhattan, el PH del Xúquer i la CN de Cofrents la primera setmana de juliol, aprofitant el pas del vaixell Deesa Maat, d’Ecologistes en Acció.

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací