Benimaclet perdrà una aula d'infantil amb el nou arranjament escolar

L’Associació de Famílies d’Alumnes del CEIP Pare Català denuncia que la proposta redueix una unitat del segon cicle d’Educació Infantil

per NLV

Societat

Benimaclet perdrà una aula d'infantil amb el nou arranjament escolar
Benimaclet perdrà una aula d'infantil amb el nou arranjament escolar

L’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) del CEIP Pare Català de Benimaclet, a València, denuncia que la proposta d’arranjament per al curs 2021/2022 de la Conselleria d’Educació redueix una unitat del segon cicle d’Educació Infantil al centre, que passaria de tres classes a dues en 4 anys.

L'AFA comparteix plenament les al·legacions presentades per l’equip directiu del centre i alerta de les conseqüències altament negatives per al conjunt de la comunitat educativa, per al barri i, en definitiva, per a l’oferta escolar pública de la ciutat de València si la supressió es fa efectiva.

L'associació ha exposat en un comunicat que això implicarà un augment de la ràtio, tot i que «amb la situació de pandèmia, durant el present curs han funcionat tres aules de 3 anys a fi de treballar més individualment i atendre la diversitat de l’alumnat, especialment en una en què hi havia dos alumnes amb necessitats específiques de suport educatiu que l’any vinent passaran a 4 anys». Per això, adverteixen que «el no funcionament d’una aula suposarà un augment considerable de la ràtio, que arribarà inclús a superar el nombre màxim establit per la Conselleria (25) i empitjorarà així l’atenció educativa a l’alumnat»

A més, «el CEIP Pare Català és un centre de referència i des del curs passat compta amb una aula CiL (Comunicació i Llenguatge)». En aquest sentit, és «un centre preparat per assolir noves matrícules de xiquets i xiquetes amb necessitats específiques de suport educatiu».  També s'hi assenyala que «l’atenció pedagògica que es duu a terme requereix d’una ràtio reduïda per proporcionar atenció individualitzada i caminar cap a una vertadera inclusió».

Per una altra banda, cal tindre en compte que «la pèrdua de la unitat minva l’oferta d’educació en valencià al barri de Benimaclet, en detriment dels drets lingüístics de les famílies i l’alumnat en l’oferta educativa de places de proximitat». «Benimaclet és molt divers i resulta clau la immersió lingüística en valencià a l’escola per donar ferramentes idiomàtiques a tot l’alumnat en igualtat de condicions», s'hi indica. Des de l’AFA es recorda que «el Pare Català ha estat un referent per la implementació de línies en valencià a la ciutat de València» i és incomprensible que «l’actual govern es plantege erradicar-ne una unitat, fet que no havia passat amb anteriors governs del Partit Popular».

Les famílies de l’escola no comparteixen «la decisió en una situació de pandèmia que està provocant variacions considerables en la matrícula en els cursos que no és obligatòria l’escolarització» i tampoc comprenen que la Conselleria «implemente canvis en els criteris habituals de promoció i organització en altres cicles precisament per reconéixer els drets educatius de l’alumnat amb més dificultats i en risc d’exclusió a causa de la pandèmia».

La reducció de l’oferta educativa pública al barri «va en contra d’una educació pública, gratuïta i inclusiva», remarquen. «Qualsevol aposta per part de l’actual govern per l’educació pública i de qualitat s’ha de reflectir en accions concretes i mantindre l’oferta de places públiques ho és», insiteixen.

Per últim, recorden que «l’eliminació d’una unitat és un procés irreversible que difícilment es podrà reprendre malgrat l’increment de demanda de matrícula, un fet que suposa atacar un referent d’integració, d’oferta en valencià i dinamitzador de la vida veïnal al barri».

Per tots aquests motius, des de l’AFA del CEIP Pare Català de València, exigeixen a la Conselleria d’Educació i al Govern Valencià «la retirada immediata de la proposta de no funcionament de l’aula d’infantil a l'escola anunciada per al curs vinent».

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací