Armengol i Puig tornen a reivindicar un finançament just i confien que el govern espanyol complisca el 2021

per EP / NLV

Política

Els presidents d'Illes Balears i del País Valencià, Francina Armengol i Ximo Puig al palau de la Generalitat  | Jorge Gil | EP
Els presidents d'Illes Balears i del País Valencià, Francina Armengol i Ximo Puig al palau de la Generalitat | Jorge Gil | EP

Els presidents de les Illes Balears i del País Valencià, Francina Armengol i Ximo Puig, han tornat a reivindicar aquest dimecres la urgència d'un nou sistema de finançament autonòmic després d'anys de retard i han confiat que el Ministeri d'Hisenda presente la proposta abans de finals del 2021.

Després d'una reunió de treball a València, Armengol i Puig han assegurat en roda de premsa que no han tractat a fons aquesta qüestió, però que la reivindicació continua vigent per fer front a l'eixida de la crisi.

«Portem anys demanant-ho perquè estem encallats», ha lamentat el també líder del PSPV, per a qui és innegable la necessitat d'un nou sistema que garantisca la suficiència financera i reequilibre el repartiment. Això sí, ha reconegut les dificultats de traure-ho endavant al Congrés i al Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), on «hi ha comunitats que evidentment volen mantindre el seu estatus».

Per això, al seu parer, és positiva la iniciativa que va aprovar la setmana passada el Congrés per instar el Ministeri a presentar un pla abans del 31 de desembre, un acord que Compromís va consensuar amb els socis del govern del Botànic (PSPV-Unides Podem) i que no va comptar amb el suport del PP, que es va abstindre, ni de Vox, que va votar en contra.

Armengol, també líder del PSIB, ha coincidit amb Puig que és ho esperen des del 2014 i  que és especialment necessari per a Balears, «una de les comunitats que més aporta i que sempre es queda per davall del que rep la resta de l'Estat».

«No volem més privilegis», ha proclamat, per recordar que les Illes fan un gran esforç pressupostari per acostar-se a la mitjana de despesa per càpita en sanitat, educació i serveis socials.

En concret, la moció dirigida al govern espanyol parla de garantir la responsabilitat fiscal de les CCAA i de simplificar el sistema de finançament autonòmic i fer-lo més transparent, garantint els principis d'autonomia, coordinació, solidaritat i corresponsabilitat. També demana analitzar mesures que alleugen el nivell d'endeutament d'algunes comunitats.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací