El Centre Internacional de Música Medieval programa concerts i activitats formatives per tancar el curs
Els actes es duran a terme al Monestir de Santa Maria de la Valldigna, seu del CIMM, a principis de juny
El Centre Internacional de Música Medieval (CIMM), primer centre dedicat a la música medieval amb formació continuada a l'estat espanyol, ha preparat un programa amb concerts, activitats formatives i visites guiades per tancar un any acadèmic en el qual ha arribat als 500 alumnes.
Les activitats es desenvoluparan en la seu del centre al Monestir de Santa Maria de la Valldigna, situat a Simat de la Valldigna (la Safor), els pròxims dies 4, 5 i 6 de juny.
El programa oferirà, d'una part, propostes formatives, amb classes de les assignatures d'arpa, cant medieval, vents de llengüeta doble, samfoina o viola de roda, simfonia i organistrum, cant gregorià.
D'altra banda, el turisme i el coneixement de la cultura s'hi uniran amb les visites guiades al Monestir de Santa Maria de la Valldigna, l'únic edifici de titularitat pública adscrit a la Ruta dels Borja, que des del seu inici va ser un centre de poder i irradiació de cultura al Regne de València, així com a la mesquita de la Xara. També s'han programat tres concerts en directe per posar el punt i seguit a la seua activitat, en marxa des de gener del 2020.
En aquest context, la Valldigna gaudirà de tres dies plens d'actes per a professorat, alumnat i públic amant de la música medieval.
«Ens acostem al final d'un any acadèmic que començava a l'octubre del 2020 amb moltes il·lusions i expectatives per part d'alumnat i professorat», declara Mara Aranda, al capdavant del centre. «Ha sigut un curs intens on el món de la música medieval ha passat a un primer pla d'activitat i actuació, d'actualitat, després de centúries de pràcticament oblit per part de l'ensenyament musical reglat, tant a Espanya com a la resta del món», afig la directora del CIMM en un comunicat.
El divendres 4 de juny a les 19.00 hores Eloqventia arriba a l'escenari de la Valldigna per a delectar el públic amb un concert en format duo. Una proposta, titulada Danzas imaginarias, que s'ha convertit en la més innovadora i característica d'aquesta formació que integren David Mayoral i Alejandro Villar. Un recorregut per la música instrumental de la Baixa Edat Mitjana a través d'una sèrie d'obres interpretades exclusivament amb flauta i percussió.
Classes magistrals
El dissabte 5 de juny l'activitat continua, amb classes especialitzades en horari de matí i vesprada amb alguns dels professors que enguany han impartit les assignatures al CIMM: cant medieval amb la professora Maria Jonas, que ha dedicat el curs a aprofundir en l'obra musical de la mística alemanya Hildegard von Bingen; samfoina, simfonia i organistrum amb Jota Martínez; vents de llengüeta doble i flautes amb Silke Schulze; lectura i llenguatge musical amb Lucía Martín-Maestro i arpa amb el representant espanyol més destacat en aquest gènere, Manuel Vilas. «El rigor, coneixement, experiència i mètode són baluards de l'ensenyament dels cursos del CIMM», assegura Aranda.
El dissabte, dia gran del comiat del curs acadèmic del CIMM, tindrà lloc a les 19.00 hores el concert de la cantant marroquina Samira Kadiri al Monestir de la Valldigna. La seua fascinació pel repertori musical tradicional de l'època medieval en la Península Ibèrica l'ha embarcada en una llarga investigació arqueològica del patrimoni musical en la qual estarà acompanyada pel multiinstrumentista grec Yannis Papaioannou i el kanun del músic búlgar Georgi Dimitrov. Junts presentaran un repertori ple de música andalusina, sefardita del Marroc i cant sufí aljamiat, al costat de cançons sefardites de Grècia, Turquia i Bulgària.
Les classes continuaran el diumenge 6. El colofó final el posaran els propis alumnes i professors amb un concert de mostra de tot el desenvolupat durant el curs.
Agermana't
Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací