La biodiversitat proporciona més de 141.000 milions anuals en beneficis, segons un estudi de SEO/BirdLife

per EP / NLV

Territori

La biodiversitat proporciona més de 141.000 milions anuals en beneficis, segons un estudi de SEO/BirdLife
La biodiversitat proporciona més de 141.000 milions anuals en beneficis, segons un estudi de SEO/BirdLife

La biodiversitat proporciona més de 141.000 milions d'euros en beneficis anuals, equivalent al doble del valor del PIB mundial, segons l'estudi The Biodiversity Imperative for Business, realitzat per l'organització Nature and Biodiversity Conservation Union (NABU) i difós per SEO/BirdLife amb motiu del Dia de la Terra.

Aquest estudi posa de manifest la importància de conservar la biodiversitat i com l'activitat econòmica ha d'estar connectada per a aconseguir la seua conservació com a única garantia de futur. «Amb cada espècie animal i vegetal que es perd, es corre el risc de desestabilitzar els ecosistemes del planeta i, amb ells, les bases de l'activitat econòmica i els mitjans de vida de les generacions futures», ha explicat l'organització ecologista.

«Necessitem un nou rumb en l'aplicació de polítiques i regles financeres per a poder construir un nou concepte de desenvolupament i eixir de la crisi ambiental i econòmica en la qual ens trobem, i aqueix rumb només passa per comptar amb la naturalesa com a part imprescindible i millor aliada», afirma Asunción Ruiz, directora executiva de SEO/BirdLife.

L'estudi ha cridat l'atenció sobre el ritme de disminució de la biodiversitat que considera «alarmant» perquè al voltant d'un milió d'espècies s'enfronten a l'extinció.

Segons l'informe, els ecosistemes presten valuosos serveis als éssers humans, sobretot en forma de sòl fèrtil, regulació del clima i recursos genètics per a ús medicinal, així com culturals per al nostre esplai.

Els beneficis econòmics d'aquests serveis dels ecosistemes s'estimen en un valor anual de més de 141 mil milions d'euros, equivalent al doble del valor del PIB mundial. Aquest valor demostra l'imperatiu de preservar la biodiversitat pel bé de tot el benestar humà, incloses les comunitats locals, però també les empreses i els consumidors de tot el món.

L'informe apunta que les causes fonamentals de la pèrdua de biodiversitat sorgeixen de les activitats econòmiques. Impulsades per l'evolució dels patrons de consum, producció i comerç, les activitats exerceixen una «enorme pressió sobre la biodiversitat». L'agricultura, la silvicultura, la mineria, la producció industrial i l'expansió de les infraestructures causen actualment quasi el 60% de la pressió global.

La biodiversitat i el canvi climàtic estan fortament interrelacionats, segons l'estudi. Molts ecosistemes, com els boscos, les prades i les torberes, emmagatzemen carboni a gran escala i poden contribuir substancialment a la lluita contra el canvi climàtic. No obstant això, la degradació dels ecosistemes provoca l'alliberament de carboni a l'atmosfera; i, al seu torn, el canvi climàtic provoca un major declivi de la biodiversitat, la qual cosa subratlla la urgència d'actuar sobre totes dues crisis mediambientals.

Un enfocament sistèmic del canvi

L'informe apunta que la pèrdua de biodiversitat no pot abordar-se amb les mateixes eines que el canvi climàtic. La biodiversitat és més bé local i no permet solucions úniques, ja que hi ha una considerable variació en els ecosistemes, les seues composicions d'espècies i els seus processos. La resiliència prové de paisatges terrestres i marins diversos i connectats, on les espècies autòctones poden existir i interactuar.

L'estudi proposa sis claus per a guiar a les parts interessades a desenvolupar un enfocament sistèmic de la biodiversitat, així com per a establir i complir els objectius de biodiversitat. En aquest sentit, l'informe considera que es necessiten models integradors d'ús del sòl; la regulació i els incentius econòmics han d'establir el marc i crear unes condicions equitatives per a totes les parts interessades; les empreses han d'assumir compromisos voluntaris, així com mesurar i divulgar de manera transparent el seu impacte en la biodiversitat i la innovació i la col·laboració són necessàries per a desenvolupar solucions respectuoses amb la biodiversitat.

Així mateix, es considera que les campanyes d'informació i educació per al públic en general són essencials per a promoure una comprensió de l'estat; les necessitats de la biodiversitat i s'ha de capacitar les parts interessades locals, com els usuaris de la terra, perquè actuen en la preservació de la biodiversitat i mantindre un planeta sa i resilient, lluitar contra el canvi climàtic i revertir la crisi de la biodiversitat són dues cares de la mateixa moneda i han de ser un imperatiu per a les empreses.

En aquest sentit, des de BirdLife internacional es va presentar, just fa un any i amb motiu del Dia de la Terra, la campanya #1planet1Right perquè Nacions Unides afija un nou article a la Declaració Universal de Drets Humans, que consagra el dret universal a un medi ambient natural sa. La campanya suposaria la primera ampliació a la declaració des que es va crear en 1948.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací