Compromís i Podem insisteixen a paralitzar l'ampliació del port de València

Ximo Puig considera que la infraestructura no ha de créixer «a qualsevol preu»

per EP / NLV

Política

Compromís i Podem insisteixen a paralitzar l'ampliació del Port de València
Compromís i Podem insisteixen a paralitzar l'ampliació del Port de València

Els síndics de Compromís, Fran Ferri, i Unides Podem, Pilar Lima, han insistit aquest dijous a les Corts en la paralització de l'ampliació nord del port de València, mentre que el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha instat a analitzar la qüestió amb rigor i «sense maniqueismes», i ha considerat que la infraestructura no ha de créixer «a qualsevol preu».

Ferri ha assenyalat que l'ampliació del port és una decisió «transcendental» per al projecte de naturalització de l'antic llit del Túria i per a salvar la Devesa del Saler. Així, ha defensat la importància de «l'Albufera i les platges de sud», «un ecosistema únic al món» i de «la lluita contra l'emergència climàtica» 

Per això, ha demanat «com a mínim»  un debat «rigorós»: «Volem que la ciutat tinga port, però no que es menge la ciutat». «Si els partidaris de l'expansió estan tan segurs que no tindrà impacte, per què fan servir totes les armes contra la declaració d'impacte ambiental?», ha preguntat.

Per a Ferri, «el que està en joc és decidir si València s'ha de convertir en una ciutat bruta, com les capitals amb port». A més, ha preguntat «quants llocs de treball es destruiran a Sagunt o Castelló de la Plana», ja que «MSC, per justificar l'ampliació de València, ha destruït llocs de treball a Castelló de la Plana».

En aquest sentit, ha apuntat que el posicionament contrari a l'ampliació «va més enllà de Compromís i les associacions ecologistes». «Des González Pons fins Joan Romero i les associacions de veïns de València», ha afegit.

En la seua resposta, Puig ha argumentat que el País Valencià es troba a la «zona zero» del sud d'Europa pel que fa a l'emergència climàtica. A més, ha indicat que el port és el «pilar imprescindible de l'economia valenciana». Per això, cal que el desenvolupament del port es produïsca «de manera ordenada» i «defensar l'interès general». En aquest sentit  ha demanat veure «de quina manera és possible construir el port de el futur». Un port que complisca «estrictament» la normativa i «integre la ciutat i l'àrea metropolitana».

El president ha destacat les inversions del port a la desembocadura del Túria i el tramvia a Natzaret, i un pla per pal·liar la regressió de les platges de sud.

 

«Quines costes deixarem a les generacions futures?»

La síndica de Unides Podem, Pilar Lima, ha preguntat a Puig si pensa que és responsable dur a terme l'ampliació del port «en plena crisi climàtica» i després tot el que hem après durant la pandèmia. Ha advertit que aquest projecte deixa clar «el costat que cadascú ocupa en la història». «Quines costes deixarem a les generacions futures?», ha preguntat.

En aquesta línia, ha insistit que l'ampliació «no obeeix» a necessitats tècniques ni legals ni generarà nous llocs de treball perquè «es basa en augmentar la robotització». A més, ha apuntat que la declaració ambiental és de fa 14 anys i amb una normativa del 1986. 

«Permetrem que Aurelio Martínez seguisca frivolitzant amb aquest tema?», ha preguntat sobre el president de Valenciaport, per alertar que les platges ja estan retrocedint i s'està «posant en perill el pulmó verd de l'Albufera».

Per a Lima, no és possible que «els interessos d'una multinacional puguen fer perillar la salut del territori» i el Botànic «no pot permetre ni una sola concessió al neoliberalisme». «En què beneficia la societat tapar el mar per crear un macromagatzem per MSC?», ha recalcat, i ha acusat «les dretes» de no posicionar-se quan «acostumen a muntar pollastres».

En resposta a Lima, Puig ha argumentat que el Consell «ha marcat que el seu principal objectiu és la lluita contra el canvi climàtic», amb una estratègia «transversal» de les conselleries.

A més, ha assenyalat que «no cal deixar ningú pel camí» de la transició ecològica i per això aposta per avançar en la línia del pacte verd europeu. «El port no pot ser aliè a la dinàmica de creixement i sostenibilitat, que han d'anar de la mà de manera transparent i segura».

Puig ha insistit que cal actuar «amb el màxim rigor possible». «No crec que ací ningú vulga acabar amb les platges ni amb l'Albufera», ha assenyalat.