Partits i sindicats reclamen una solució per a les restes de les víctimes del franquisme soterrades a Paterna no identificades

per EP / NLV

Societat

Obertura de fosses comunes del cementeri de Paterna
Obertura de fosses comunes del cementeri de Paterna

Diferents partits, sindicats i organitzacions reclamen una solució «definitiva» per a les restes de les víctimes del franquisme soterrades a les fosses comunes del cementeri de Paterna (l'Horta Nord), que fins al moment no han pogut ser identificades o els familiars no han estat localitzats. En total, unes 600.

Aquesta petició l'han feta pública en el manifest signat per la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià (CAMDE-PV), la Plataforma d'Associacions de Familiars de les Fosses Comunes de Paterna, Compromís, Esquerra Unida PV, Esquerra Republicana PV, Partit Comunista del País Valencià, Partit Comunista dels Pobles d'Espanya, Podem, Partit Socialista del País Valencià -PSOE, i els sindicats CNT València, CCOO-PV, Intersindical Valenciana i UGTPV. El president de CAMDE-PV, Ángel González, ha estat l'encarregat de llegir aquest manifest «històric».

Davant d'aquesta situació, i tal com avancen els treballs, els col·lectius i partits adherits demanen a les administracions públiques la construcció «urgent» del mausoleu memorial col·lectiu al cementeri de Paterna que allotjarà la resta de víctimes que les associacions de familiars decidisquen.

També sol·liciten la rehabilitació del Paretó i que siga declarat Bé de Rellevància Local per l'Ajuntament de Paterna, així com que el conjunt de les fosses comunes del cementiri de Paterna, del Paretó i del mausoleu siguen declarats llocs de la memòria democràtica del País Valencià.

González ha destacat que es tracta del segon indret de l'Estat on més crims es van produir, «amb 2.238 homes i dones brutalment assassinats i llançats a les fosses del terror com animals pel simple fet d'haver defensat els valors constitucionals i democràtics que encarnaven la II República».

Així, ha fet una crida a la ciutadania, als ajuntaments, associacions, entitats cíviques i cultures i al món acadèmic per adherir-se al manifest i donar suport a aquesta tasca.

Per la seua banda, la presidenta de la Plataforma d'Associacions de Familiars de Fosses Comunes de Paterna, Amparo Belmonte, s'ha pronunciat en la mateixa línia i ha destacat la importància del projecte de mausoleu que van iniciar les famílies de Paterna fa tres anys: «És un espai de llibertat i convivència democràtica. Un lloc per aconseguir justícia i reparar el dany causat. És emocionant haver arribat fins ací», ha dit.

La secretària de Memòria Històrica del PSPV, Alicia Piquer, ha reclamat que no es repetisquen crims com els registrats durant el franquisme: «Donem suport al manifest i a totes les víctimes», ha subratllat. El secretari de Cultura i Memòria Històrica de CCOO, Santiago Mateu, ha demanat justícia i reparació del dany.

«Encara queda molt per fer»

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha demanat «disculpes» pels anys de desmemòria de les administracions públiques cap a les víctimes i familiars i ha recordat que fa sis anys que van començar a obrir les fosses «de la vergonya» i és un camí que espera que no tinga marxa enrere.

Ha indicat que encara queda molt per fer: «Cal, a més d'obrir fosses, treballar perquè es conega la memòria. És imprescindible».

En aquest sentit, la consellera considera que el memorial és «imprescindible» com a garantia de no repetició d'aquests fets: «Cal que les administracions treballem braç a braç amb els familiars per complir la seua voluntat. Continuar obrint fosses i treballant perquè hi haja més identificacions». A més, ha indicat que es crearà un banc d'ADN per millorar la identificació de les restes.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací