12 col·lectius LGTBI+ denuncien un acte transfòbic celebrat a la UPV

Segons manifesten, la Universitat Politècnica de València ha permés un «discurs d'odi contra les persones trans»

per NLV

Societat, Veus

 12 col·lectius LGTBI+ denuncien un acte transfòbic celebrat a la UPV
12 col·lectius LGTBI+ denuncien un acte transfòbic celebrat a la UPV

Dotze entitats LGTBI+ han fet públic un comunicat en què transmeten el seu «profund malestar i perplexitat» pel fet que la Universitat Politècnica de València haja permés un «discurs d'odi contra les persones trans» en un acte, La cruïlla davant de la "Llei trans" des dels Drets Humans de la Infància, organitzat per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la Universitat Politècnica de València i celebrat aquest dimecres a la Facultat de Belles Arts.

Segons aquests col·lectius, Carlos Villagrasa Alcaide, moderador i president de l'Associació pels Drets de la Infància i l'Adolescència (ADDIA), va dir que el debat era «tan polièdric com les opinions que volien posar en relleu». Entre les «intervencions lesives de les persones ponents», es van fer «comentaris patologitzants i un continu qüestionament de la identitat de les persones trans».

L'única persona trans convidada, Lucas Platero, ha manifestat que «es va sentir tremendament insultat a l'inici de la seua intervenció», assenyalen en l'escrit.

També hi expliquen que «la ponent Núria Milà Gonzalo, va apuntar una esperpèntica teoria de la conspiració d'un suposat lobby de metges darrere d'un complot, amb la finalitat de lucrar-se de les dones, mentre que el convidat Robert Wintemute comparava l'ablació amb l'ús de blocadors hormonals o relatava que, malgrat haver jugat amb nines en la seua infància, no era trans en la seua etapa adulta». Un testimoni que «reflecteix clarament el seu desconeixement no només de les realitats trans, sinó de conceptes bàsics sobre el col·lectiu LGTBI+».

En el comunicat, s'hi denuncia que «en la majoria d'intervencions» es van obviar «els drets humans de les persones i infància trans, reconeguts per l'ONU», i es van mesclar termes com «l'orientació afectivosexual, identitat de gènere o expressió de gènere». Això,  «posa de manifest que no coneixien les realitats trans i no tenien a penes formació sobre la diversitat sexoafectiva i d'identitat de gènere». «Els comentaris -s'hi afegeix- van arribar a límits ofensius» com: «Si és femení, pot ser un xiquet gai». També van fer «al·lusions patologitzants com considerar la identitat de les xiquetes com una "disfòria de gènere"».

A parer d'aquestes associacions, el contingut d'aquest acte «no només és impropi d'una entitat que hauria de ser garant del saber sinó que a més contravé la legislació autonòmica vigent actualment». «Organitzar una activitat d'aquestes característiques resulta inadmissible sota el títol proposat», han remarcat. «Els drets humans trans són drets humans de la infància, no són objecte de debat ni qüestionables», han insistit.

Per això volen fer saber a la Càtedra d'Infància i Adolescència, així com al Vicerectorat de Responsabilitat Social i Cooperació de la Universitat Politècnica de València que «donar espais als discursos d'odi normalitza la violència estructural que patim les persones del col·lectiu LGTBI+». I exigeixen «una resposta contundent per part del rectorat contra la transfòbia i que es depuren responsabilitats al més prompte possible.»

Subscriuen el document: Afym. LGTBI+, Chrysallis Asociació de Famílies de Menors Trans, Club Esportiu LGTBI+ DRACS València, Club Esportiu LGTB+ SAMARUCS València, CLGS (Col·lectiu LGTB de la Safor-Valldigna), Col·lectiu Queerfest Castelló, Lambda, Col·lectiu LGTB+ per la diversitat sexual, de gènere i familiar Mirall Camp de Túria, Penya Valencianista LGTBI, Pont's d’Igualtat Col·lectiu LGTBI Alcoi, Pont’s d’Igualtat Col·lectiu LGTBI Petrer, SUMANT (Asociació de Mares i Pares de LGTB+ i d'una infància diversa en expressió i/o identitat de gènere).

 

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací