Acaben les reparacions de séquies de les marjals de Pego-Oliva, els Moros i Cabanes-Torreblanca

per NLV

Territori

Acaben les reparacions de séquies de les marjals de Pego-Oliva, els Moros i Cabanes-Torreblanca | Fundació Global Nature
Acaben les reparacions de séquies de les marjals de Pego-Oliva, els Moros i Cabanes-Torreblanca | Fundació Global Nature | FUNDACIÓ GLOBAL NATURE

Les obres de reparació de séquies i comportes de les marjals de Pego-Oliva, dels Moros, a Sagunt i Puçol, i de Cabanes-Torreblanca han acabat després d'haver netejat més de tres quilòmetres i mig de canals i quatre hectàrees de canyissar per afavorir i diversificar l'hàbitat, segons ha informat la Fundació Global Nature.

L'entitat se n'ha fet càrrec per assegurar «el bon estat de conservació» d'aquests paratges i aconseguir que, a la vegada, «atraguen més ocells aquàtics».

Global Nature ha exposat que el litoral valencià es caracteritza «per un mosaic d'aiguamolls costaners on l'aigua dolça i salada es mesclen, i es creen àrees de gran valor biològic, econòmic i social» i ha recordat que «les séquies són les artèries per on es reparteix l'aigua a les marjals».

La fundació ha afegit que al segle passat moltes d'aquestes zones humides estaven cultivades i les séquies complien una important funció de distribució de l'aigua entre els cultius, però que «tan bon punt deixen d'utilitzar-se amb aquesta finalitat, les infraestructures queden abandonades, amb importants conseqüències no només per a la biodiversitat» sinó «també per als mateixos veïns de la marjal que poden veure inundats els seus nuclis urbans pel desbordament d'aquestes séquies cada vegada més reblides de sediments».

Així, des de Global Nature s'ha ressaltat que «amb la desaparició d'usos sostenibles als aiguamolls, com ara la ramaderia o l'aprofitament de vegetació com la boga i el senill, aquestes zones humides es van transformant a poc a poc en un monocultiu de canyís que ocupa tota la superfície i tanca la làmina d'aigua i disminueix la biodiversitat», atés que «cada vegada menys espècies poden ocupar aquest hàbitat».

Per revertir aquesta situació, la fundació està treballant, juntament amb les autoritats competents, en la restauració d'infraestructures hidràuliques —séquies i comportes— en marjals valencianes amb l'ajuda concedida per la II Convocatòria Mediambiental de Fundació Bancaixa i CaixaBank per al projecte «Restauració i monitoratge de fauna en aiguamolls costaners mediterranis».

Entre les accions dutes a terme, hi ha la neteja de 1.300 metres de canals al Prat de Cabanes-Torreblanca i de 2.400 metres a la Marjal dels Moros, així com aconseguir obrir més de quatre hectàrees enmig del canyissar per afavorir i diversificar l'hàbitat.

Així mateix, s'ha actuat sobre la comporta del Barranquet, situada a la part més baixa de la Zona d'Especial Protecció del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, que la connecta amb el riu Molinell prop de la desembocadura.

Amb aquesta comporta de nou en funcionament, es pot regular l'eixida de l'aigua de la zona de major interés natural de la Marjal de Pego-Oliva i afavorir el desaigüe quan l'excés de precipitacions així ho aconselle; o retindre en moments de sequera o en època de cria d'ocells aquàtics per a minimitzar les oscil·lacions de nivell d'aigua, ha detallat Global Nature.

En el cas de les marjals valencianes, això compleix «una funció addicional essencial en moments de temporals de Llevant, en els quals el nivell de la mar se situa per damunt de la marjal». En aquests casos, es tanca la comporta i impedeix l'entrada d'aigua salada en aquestes zones humides.

La Generalitat valenciana, en paral·lel, n'ha condicionat els canals de la Marjal dels Moros a la mar, «cosa que afavoreix l'intercanvi d'espècies de peixos que viuen a la mar i a l'aiguamoll», ha afegit la fundació.

Aquesta ajuda, ha assegurat, «ha servit per a completar i ampliar» accions que Global Nature desenvolupa des de fa anys en aquests aiguamolls. Després de la neteja de les séquies, es continua treballant i ja s'han replantat, a través del projecte «Life paludícola», espècies arbustives i de ribera per afavorir la reintroducció als seus hàbitats naturals.

Agermana't

Cada dia estem més prop d'aconseguir l'objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l'import. Et necessitem ara. Informa't ací